Şiiler kendi ibadethanelerini bombalıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yeni raporu, Irak'ın Hemrin kasabasında 22 Ağustos'ta 34 kişinin öldürüldüğü ve Maliki yönetiminin IŞİD'i suçladığı cami saldırısını Şii milislerin gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor.
New York merkezli örgüt, saldırıdan kurtulan isimlerin de aralarında olduğu görgü tanıklarına dayandırarak hazırladığı raporunda, 34 kişinin öldüğü saldırıyı ‘Asaib Ehl El Hak’ isimli bölgede etkin bir Şii milis grubunun gerçekleştirdiğini vurguladı.

Örgüt raporunda yer verdiği görgü tanıklarının, saldırıyı gerçekleştirenleri ‘isim isim’ tanıdığını kaydetti.

Diyala'nın Hemrin kasabasında 22 Ağustos’ta Musab Bin Umeyr camisinde gerçekleşen saldırıda aralarında bir kadın ve 17 yaşında bir çocuğun olduğu 34 kişi öldürülmüştü.

O dönem görevde olan Nuri Maliki yönetimi, saldırıdan IŞİD'i sorumlu tutmuş ve örgütün bu saldırıyı ‘nefret yaymak’ amacıyla gerçekleştirdiğini iddia etmişti.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre de, Irak hükümetinin desteğini alan Şii gruplar 'savaş suçu' işliyor, intikam saldırıları düzenlediği Sünnileri kaçırıyor ve kafalarını keserek öldürüyor.

Af Örgütü’nün geçen ayki raporuna göre Şii gruplar, çok sayıda Sünni Iraklı'yı kaçırdı, öldürdü ve kaçırılan Sünnilerin ailelerinden fidye aldı.

Örgüt, Irak hükümetinin söz konusu Şii grupları silahlandırdığını ve cesaretlendirdiğini belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.