Türkiye'ye diz çöktürme operasyonun merkez üssü Londra

Türkiye'ye ekonomik saldırılarla diz çöktürme operasyonunun merkez üssü İngiltere'nin başkenti Londra oldu. Başta Morgan Stanley olmak üzere bazı İngiliz bankalarının hazine birimleri dün geceyarısı Türkiye mesaisi yaptı

Türkiye'yi kur saldırılarıyla diz çöktürme operasyonunun merkez üssü dün gece Londra oldu. Londra'da foreks piyasaları kapalı olmasına rağmen bazı bankaların hazine birimleri geceyarısı Türkiye mesaisi yaptı. Edinilen bilgilere göre, başta Morgan Stanley olmak üzere bazı İngiliz bankalarının hazine birimleri Türkiye saatiyle 20:00'den itibaren 3 saat boyunca spekülatif alım yaparak sığ piyasalarda dolar kurunun 7.22 TL'ye çıkmasını sağladı.

AMERİKAN BANKASI MORGAN STANLEY DE OPERASYONDA

 Doların bu gece 7.20'ler seviyesine gelmesiyle ilgili ise Türkiye'ye karşı başlatılan ekonomik saldırının boyutlarını gösteren flaş bir detay gündeme geldi. Buna göre Türkiye saatiyle 20.00 ve 22.00'de piyasa kapalı olmasına rağmen Londra'da bazı bankalar üzerinden döviz işlemleri yaptırıldı. Türkiye'ye karşı yapılan dolar operasyonu, "Asya piyasaları açıldı, dolar fırladı" şeklinde yalan haberler servis edilerek gerçekleşti. Sözkonusu bankalardan birinin ABD merkezli Morgan Stanley olduğu iddia ediliyor. Buna göre Morgan Stanley kapalı olan Londra borsasını kullanarak operasyon yaptı. Dolar kurunun artışı Asya merkez olarak gösterildi.

LONDRA'DAN OPERASYON NASIL YAPILDI?

İddiaya göre Londra'da banka, fon ve forex yöneticileri piyasa kapalı olmasına rağmen bilgisayarlarını açıp işlem yaptılar. Morgan Stanley'nin Londra'daki yöneticileri bu geceki Türkiye'ye karşı gerçekleştirilen döviz operasyondaki en çok talebi yapan kişiler.

Olmayan Türk liralarıyla borçlanıp dolar aldıkları tespit edilen şebekenin bu operasyonuna karşı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yurt iç bankaların TL verip döviz aldıkları swap ve benzeri işlemler toplamının öz kaynaklarının yüzde 50'sini geçemeyeceğini açıkladı. Bu yolla Türk lirasına karşı saldırı dolar üzerinden yürütülen spekülasyona da izin verilmedi.
BDDK SWAP'I SINIRLANDIRDI
Ekonomik saldırılara karşı önlem alındığını duyuran Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak aksiyon planlarının bugünden itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı. Türk Lirası'nda yaşanan ve ekonomik verilerle açıklanamayacak yüksek oynaklık sebebiyle normalden yüksek fiyat hareketleri gözlenince Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ilk hamleyi yaptı. BDDK, yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap ve benzeri işlemler toplamının öz kaynakların yüzde 50'sini geçemeyeceğini duyurdu. Spekülatif saldırılara karşı alınan bu önlem sabah saatlerinden itibaren yürürlüğe girecek. Bankalar, yatırımcıları sağlıksız fiyat hareketlerinden korumak amacıyla dolar/TL, euro/TL paritelerinde yeni pozisyon açmayacak.
(Sabah)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.