Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ile ilgili açıklamaları oldukça sertti

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ile ilgili açıklamaları oldukça sertti. Erdoğan'ın sözlerini soruşturma sonucunu gördükten sonra değerlendirebilirim." dedi.

Trump açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
''Ne yapacağımız noktasında kararı Kongreye bırakacağım ve umarım iki partinin de desteklediği bir karar olur"
''Suudi Arabistan'ın gazeteci Kaşıkçı olayını ele alma biçimi hakkında "tarihte üzeri örtülen en kötü olay"


BAŞKAN ERDOĞAN'DAN KAŞIKÇI AÇIKLAMALARI

"Öncelikle merhem Cemal Kaşıkçı'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Cemal Kaşıkçı evlilik işlemleri için Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na gitti. Kaşıkçı'nın konsolosluğa girdiği anda infaz timine haber verildi. Hazırlık çalışmaları orada yapıldı. 1 Ekim saat 16:30'da, 3 kişilik bir ekip tarifeli bir seferle istanbula inip önce otele yerleşiyor sonra konsolosluğa gidiyor. Konsolosluktan bir başka ekipte Yalova ve Belgrad'da çalışma yapıyor.

Aralarında generallerinde bulunduğu 9 kişilik bir diğer ekipte başka havalimanına yerleşiyor. 15 kişiden oluşan ekip, Saat 9.50 ile 11 arasında ayrı ayrı gelip başkonsoloslukta buluşuyor.

Akşam saat 17.50'de ülkemiz resmi makamlarına Kaşıukçı'nın konsoloslukta başına kötü birşey geldiği yönünde başvuru yapıldı. Emniyet birimleri tahkikat başlatıyor.

15 Suudi istihbaratçı ve adli tıpçı ülkemize cinayet öncesi geldi.

Başkonsolos, 6 Ekim'de Reuters muhabirini içeri davet ederek lakayıt bir havada kendisini savunmaya çalışıyor.

Suudi Kral ile yaptığımız görüşmede elimizdeki bulguları anlattık ve çalışma gurbu oluşturduk.

18 Ekim'de konsolosluk binasında inceleme yapıldı. 19 Ekim'de Suudi ARabistan yönetimi Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk binasında öldürüldüğünü itiraf etti. Kaşıkçı'nın konsoloslukta yapılan arbedede öldürüldüğünü açıkladılar. Kral Selman, Cinayete karıştığı tespit edilen 18 kişinin tutuklandığını söyledi.

21 Ekim'de de ABD Başkanı Trump ile kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik ve olayın aydınlatılması konusunda mutabık kaldık.

Herşeyden önce bu cinayet Suudi Arabişstan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda işlendi.  Unutulmamalıdır ki burası Türkiye'nin sınırları içerisindedir. Ayrıca Viyana sözleşmesi de hukuk kuralları da vahşi cinayetlerin soruşturulmasının gizlenmesine izin vermez. Türkiye bu meselenin takipçisidir.

Şu ana kadar ortaya çıkan deliller, Kaşıkçı'nın vahşi bir cinayete kurban gittiğini gösterir.

Suudi Arabistan yönetimi cinayeti kabul ederek öneli bir adım atmıştır. Bundan sonra meselenin tüm sorumlulualrını yargılamasını bekliyoruz. Bu cinayetin planlı olduğuna dair elimizde önemli deliller var.

Bu 15 kişi cinayet günü niçin İstanbul'da toplandı? Kimden emir alarak oraya geldiler. Başkonsolosluk binası neden günler sonra incelemeye açıldı?

Cesedin yerli işbirlikçiye verildiği ifadesi doğruysa bu yerli işbirlikçi kimdir? Tüm bu soruların cevabını istiyoruz. Bu sorular cevaplanmadan bu mesele kapanmayacak.

Böyle bir meseleyi birkaç uluslararası istihbarat birimine yıkmak kimseyi tatmin etmez.

Türkiye olarak bu meselenin sonuna  kadar takipçisi olacağız. Hatta buradan bir çağrı yapıyorum, bu çağrım Suudi yönetiminedir. OLayın cereyan ettiği yer İstanbul'dur. Bu 18 tutuklunun yargılanmasını İstanbul'da yapılmasını teklif ediyoruz."

KAŞIKÇI OLAYI

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" açıklamıştı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma sonunda, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtilmişti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.