Brexit onaylandı-Avrupa parçalanmaya adım adım gidiyor...

 İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının tescili olan Brexit anlaşması, AB liderleri tarafından onaylandı.Almanya Başbakanı Merkel İngiltere'nin AB'den ayrılmasını trajik olarak nitelerken,Ülkesinde ki isyanı bastıramayan Fransa başbakanı Macron ise İngiltere'nin Avrupa'da önemli rol oynamaya devam edecektir dedi..İngiltere İngiltere Başbakanı Theresa May ise üzüntü duymadığını ve İngilterenin artık AB'ye para ödemeyeceğini açıkladı...

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke lideri, Brexit anlaşmasını ve İngiltere'yle gelecekteki ilişkileri belirleyecek siyasi deklarasyon belgesini onayladı.

Karar 40 dakikada alındı
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "27 AB ülkesi, ayrılık anlaşmasını ve AB-İngiltere ilişkilerinin geleceğini belirleyen siyasi deklarasyon belgesini onayladı" ifadesini kullandı.

Anlaşma, toplantı başladıktan yaklaşık 40 dakika sonra imzalandı.

AB ve İngiltere müzakerecileri tarafından hazırlanan ayrılık anlaşması metninin, Brexit sonucunda ortaya çıkacak bütün konularda hukuki netlik sağlaması öngörülüyor.

AP ve İngiltere Parlamentosu'nda onaylanması gerekiyor
Onaylanan siyasi deklarasyon belgesiyle de İngiltere ve AB arasında gelecekte inşa edilecek ilişkilere yön verilmesi hedefleniyor.

Bundan sonraki süreçte, 585 sayfalık Brexit ayrılık belgesinin Avrupa Parlamentosu (AP) ve İngiltere Parlamentosu'nda onaylanması gerekiyor.

İngiltere, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almıştı. İngiltere, 29 Mart 2019'da AB'den resmen ayrılacak.

Brexit kararı sonrası İngiliz Başbakandan ilk açıklama: Üzüntü duymuyorum
İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit kararı sonrası açıklama yaptı. May, "İngiliz Parlamentosu Brexit anlaşmasını Noel'den (25 Aralık) önce oylayacak." dedi.May, Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'nin ardından basına yaptığı açıklamada, uzun ve zorlu bir sürecin sonuna geldiklerini, şu ana kadar Brüksel ile anlaşmaya varılması konusunda umutsuzluk yaymayı "reddettiğini" söyledi.

Bundan sonraki süreçte İngiliz halkına anlaşmanın ne anlama geldiğini anlatacağını belirten May, şunları kaydetti:

"Anlaşma, ilk olarak sınırların kontrolü anlamına geliyor. Böylece serbest dolaşıma son vereceğiz. İkinci olarak anlaşma, paramızın kontrolü anlamına geliyor. AB'ye artık yüklü miktarda ödeme yapmak zorunda olmayacağız. Paramız İngiltere'nin öncelikleri doğrultusunda harcanacak. Üçüncü olarak da artık Avrupa Adalet Divanının hükmüne tabi olmayacağız."May, tüm bunların İngiltere'nin çıkarına olduğuna dikkati çekerek, ülkesinin AB'nin ortak tarım ve balıkçılık politikalarından da bağımsız olacağını bildirdi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.