Müslümanlara karşı suç işleyen Yekatom mahkeme önünde

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Müslümanların öldürülmesi, sürgünü ve yine onlara işkence edilmesi suçlarından aranan şüpheli ve eski Parlamento üyelerinden Alfred Yekatom yakalanarak Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edildi.

Orta Afrika Cumhuriyeti yetkillieri Alfred Yekatom'u kıtanın ortasında kırılgan bir bölgeyi istikrarsızlaştıran altı yıldır süren şiddeti soruşturan mahkemeye cumartesi günü verdi.

Bir zamanlar “Rambo” adıyla anılan Yekatom'dan ve temsilci avukatlarından ise hiçbir açıklama gelmedi.

BM soruşturma komisyonu ise Yekatom'un emrindeki Hıristiyan militanları Müslümanları hedef alarak savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar işlediklerine karar kıldı.

 ZALİMCE MUAMELE, İŞKENCE, GÖZALTINDA KAYIP…
Uluslararası Ceza Mahkemesi üye ülkeler gereğini yerine getirmezse en kötü savaş suçlarını cezasının infaz edilmesi için toplanacağını belirterek 11 Kasım'da Yekatom için mühürlü tutuklama kararı çıkarmıştı.

Mahkemenin savcılarından Fatou Bensouda, "Biz Yekatom'un 5 Aralık 2013 ve Ağustos 2014 tarihleri arasında Orta Afrika Cumhuriyeti'nde insanlığa karşı işlenmiş çok sayıda suç ve savaş suçlarından sorumlu olduğunu belirtiyoruz. Şimdi eylemlerinden dolayı mahkemede hesap vermeli” dedi.

Savcı Bensouda Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki çatışmalara dair iki ayrı soruşturma yürütüyordu. Yekatom'un tutuklanması ise son olaylarda gerçekleşen tutuklamaların ilki oldu.

Ön dava dairesi Yekatom'un Müslüman halka sistematik olarak saldırılar gerçekleştiren “Anti Balaka” hareketine dahil 3000 kişilik silahlı bir grubu yönettiğine dair deliller buldu.

Çıkarılan tutuklama kararında katliam, zalimce muamele, işkence, infaz, zorla ortadan kaldırma ve 15 yaşın altında çocukları asker olarak kullanmak suçları da vardı.

SELEKALARIN İKTİDARI ELDE ETMESİ HIRİSTİYAN MİLİTANLARI RAHATSIZ ETTİ
Eski Fransız kolonisi olan Orta Afrika Cumhuriyeti altın ve mücevher madenlerinin varlığına rağmen Afrika'nın en fakir ülkelerinden biri. Müslüman Selekaların kasabalara eylemler düzenleyerek toprak elde etmesi ve Mart 2013'te iktidara gelmeleri ülkede kaosa neden oldu.

Selekaların yönetimi Anti Balaka denilen Hıristiyan grupların tepkisini çekti. Uluslararası baskı sonucu Selekalar yönetimi geçiş hükümetine devretti ancak bu hareket ülkeyi böldü ve ardından kanlı çatışmalar başladı.

Yekatom'un mahkemeye çıkarılacağı günle ilgili tarih verilmedi ancak birkaç gün içinde yargıç karşısına çıkacağı belirtildi

kaynak: Independent

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.