NATO'dan Ukrayna'ya Rusya'ya karşı destek

NATO, Brüksel’de büyükelçiler düzeyinde düzenlenen Kuzey Atlantik Konseyi toplantısında, Kerç Boğazı’nda Rus sınırını ihlal eden üç Ukrayna gemisinin alıkonulmasıyla ilgili Kiev’e siyasi destek sözü verdi.

NATOBrüksel'de büyükelçiler düzeyinde düzenlenen Kuzey Atlantik Konseyitoplantısında, üç Ukrayna gemisinin Rus karasularını ihlal etmesine ilişikin olarak, Ukrayna'ya söz verdiği siyasi desteğin sağlanacağını yineledi.
NATO tarafından yapılan açıklamada, "Rusya'nın Azak Denizi ve Kerç Boğazı yakınlarında askeri güç kullanması nedeniyle, NATO müttefikleri, Rusya'yı Ukrayna limanlarına engelsiz erişim sağlamaya ve seyrüsefer serbestisine izin vermeye çağırıyor" ifadelerine yer verildi.
'RUSYA'YI UKRAYNALI DENİZCİLERİ VE GEMİLERİ SERBEST BIRAKMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Rusya'nın Ukrayna donanması ve gemilerine karşı askeri güç kullanması için hiç bir neden bulunmadığı vurgulanan açıklamada "Rusya'yı Ukraynalı denizci ve gemileri derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz" denildi.
NATO, itidal ve gerginliği düşürme çağrısında bulunarak, durumu izlemeye devam edeceklerini ve mevcut işbirliği çerçevesinde Ukrayna'ya siyasi ve pratik destek vermeye devam edeceklerini yineledi.
Rus sınırını ihlal ettkleri gerekçesiyle Ukraynalı 24 askeri personel ile 2 Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) elemanı gözaltına alındı. FSB, SBU personelinin gemilerde bulunduğunu ve provokasyonları koordine attiğini açıkladı.
Ukrayna parlamentosu Yüksek Rada, Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'nun Kerç Boğazı'ndaki olayın ardından ülkenin bazı bölgelerinde 30 günlük sıkıyönetim uygulanmasıyla ilgili kararını onayladı.
LAVROV: UKRAYNA'NIN SIKI YÖNETİM İLANI YAŞANAN OLAYDAN SIYRILMAYA YÖNELİK BİR MANEVRA
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kerç Boğazı'ndaki olayları açık bir provokasyon olarak niteleyerek, Kiev'in uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti. Lavrov, ihlalde bulunan Ukrayna gemilerinin havzadaki hareket güvenliğini tehdit ettiğini de kaydederek, Kiev'in ülkede sıkıyönetim ilan ederek olaydan ‘sıyrılma' manevrası yaptığını vurguladı.
Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov da, Rusya tarafının Kerç Boğazı'nda uluslararası ve iç hukuka göre hareket ettiğini ve bunun Rusya'nın karasularının yabancı savaş gemileri tarafından ihlaline bir tepki olduğunu belirtti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.