Uçaklar zihin ile kontrol edilebilecek

İnsansız hava araçlarına çıktığında pilotlar Amerika'da ofislerinde oturarak Ortadoğu'yu bombalamıştı. Şimdi ise pilotlar ellerini dahi kullanmadan sadece zihinlerini kullanarak uçakları kontrol edebilecek.

2015'den bu yana çalışmalar yapan DARPA askeri araştırmalar bölümü, teknoloji yardımıyla pilotların birden fazla uçağı ve insansız hava araçlarını zihinleri ile kontrol edebileceğini gözler önüne serdi.

DARPA Biyolojik Teknoloji Daire Başkani Justin Sanchez'e göre artık bugün insanların beyin sinyalleri kontrol edilebileceğini ve aynı anda üç tip uçağı kontrol edebileceğini söyledi.

Sanchez bu projesini DARPA'nın 60.yıl etkinliklerinde 'Nöroteknolojinin Yörüngesi' olarak gözler önüne serdi. Ama takım arkadaşları bu konu üzerinde yıllardır çalışmalar yapıyordu.
2016 yılında bir grup gönüllü ile yapılan çalışmada beyin sinyalleri kontrol edilerek sadece zihinleri ile iki uçağı kontrol edebildiler.
2017'de ise diğer bir simülasyonda uçagın yönlendirilebildiği ve bunun sonucunda dokunsal geribesleme alındığı gözlendi yani uçağa yönlendirme yaparken insanın parmaklarında bir karıncalanma hissedildiği aktarıldı.

DARPA sözcüsü bu beyin bilgisayarı arayüzü (BCI)'nün beyindeki duyusal ve motor kortekslere yerleştirilmiş elektrotlardan yararlandığından, denemenin çeşitli derecelerde felç geçiren gönüllülerle sınırlı kaldığını söyledi. Yani, bu simüle edilmiş uçakları yönlendiren insanlar zaten beyin elektrotlarına sahipti ya da en azından ameliyat olmak için bir sebebi vardı.
DARPA şimdi ise bu projenin insan beynine çip yerleştirmeden ve ameliyata gerek kalmadan nasıl gerçekleştirebileceği üzerine çalışmalar yapmak için 'Yeni Nesil Cerrahi Olmayan Nöroteknoloji' (N3) programını açtı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.