AVRUPA'YI "DAĞILIYORUZ" KORKUSU SARDI.

Avrupalı entelektüel ve yazarlardan uyarı: Avrupa dağılıyor,,,Aralarında Orhan Pamuk, Bernard-Henri Lévy, Milan Kundera, Salman Rüşdi ve Elfriede Jelinek'in de bulunduğu Avrupa'nın 21 ülkesinden 30 tarihçi ve Nobel ödüllü yazar, Avrupa'nın dağılmanın eşiğinde olduğunu belirten bir manifesto yayınladı.

Avrupa’daki liberal değerlerin 1930’lardan bu yana eşi benzeri görülmeyen bir zorlukla karşı karşıya olduğu bildirilen açıklamada, "Avrupalı vatanseverlere, popülist ve milliyetçi saldırılara karşı direnme çağrısında bulunuyoruz" denildi.

"Avrupa için mücadele edin yoksa karşıtları birliği yok edecek" başlığıyla çeşitli gazetelerde yayınlanan manifestoda popülizmin yükselişine ve Avrupa fikrinin birçok yönden gelen saldırılarla dağılma tehlikesi altında olduğuna dikkat çekildi.

Popülistlerin "Ulusal ruhumuzla yeniden bütünleşelim" ve "Kayıp kimliğimizi yeniden keşfedelim" gibi söylemler kullandığına vurgu yapılan bildiride, "Ya Şimdi Avrupa'yı yeniden inşa edeceğiz ya da popülizmin dalgaları altında ezilip gideceğiz. Gönüllülük politikalarını yeniden keşfetmeliyiz. Ya da kinin, nefretin ve bunların kasvetli ihtiraslarının bizi kuşatıp boğmasına razı gelmek zorunda kalacağız." ifadelerine yer verildi.

'Anglo-Avrupa ilişkilerini İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en düşük seviyeye indiren' tartışmalı Brexit sürecine de değinilen manifestoda ayrıca, Avrupa'nın bir anlamda terk edildiği belirtildi.

Yükselen popülizm dalgasıyla mücadele için çaba sarf edilmedikçe, yeni bir direniş ruhu ortaya çıkmadıkça, mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinin şimdiye kadarki en yıkıcı, en enkaz bırakıcı ve ulusal zihniyettekiler için zafer olacağı uyarısında bulunuldu. Ayrıca bu durumun hala Erasmus'un, Dante'nin, Goethe'nin ve Comenius'un mirasına inananlar için utanç vesilesi olacağı kaydedildi.

Donald Trump liderliğindeki ABD'nin ve İngiltere'nin AB'yi terk ettiği belirtilen menifestoda şu ifadeler yer aldı:

"Avrupa, bir önceki yüzyılda onu iki kez intihardan kurtaran Atlantik'in iki yakasındaki iki büyük müttefik tarafından terk edildi. Kremlin'in işgalci patronunun manipülasyonlarına karşı giderek daha savunmasız hale gelen kıta, bir fikir, irade ve temsil olarak gözlerimizin önünde dağılıyor"

Entelektüeller bildiriyi şu sözlerle devam ettirdi:

"Biz aşağıda imzası bulunanlar bu felaketi reddedenler arasındayız. Kendimizi Avrupalı ​​vatanseverlerin arasında addediyoruz. Mirasımız, Avrupa halklarını savaş geçmişlerinden kaldırıp yükseltecek kuvvetli bir güç olduğuna inandığımız harika Avrupa inancımız. Bugün bu inancın karanlık çağların eski sefaletlerini uyandıran yeni totaliterlik belirtilerini ortadan kaldıracak tek erdemli güç olduğuna inanıyoruz. Bugün tehlikede olan bu fikir, bizim vazgeçmemizi yasaklıyor. Faşizmin yenilgisinden 75, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından da 30 yıl sonra medeniyet için yeni bir savaş var. Eski inançla yeni bir ara vermeliyiz. Başka seçeneğimiz yok. Şimdi Avrupa fikri için savaşmalıyız. Milliyetçi ve kimlikçi saldırılara cevap olarak, aktivizm ruhunu yeniden keşfetmeliyiz. Paris'ten Roma'ya, Barselona'dan ​​Budapeşte'ye, Dresden'den Viyana ve Varşova'ya özgürlüklerimizi yakmak isteyen bu kundakçılara karşı alarm zillerini çalmamız gerekiyor."

EURONEWS

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.