1995 yılında Avrupa’nın ortasındaki Bosna Hersek’te yaşanan Srebrenitsa katliamında hayatını kaybedenlerin kabirlerinin bulunduğu Potoçari Anıt Mezarlığının kapısına kimliğe belirsiz kişilerce “domuz parçaları” bırakıldı.
Avrupa’nın gözleri önünde yaşanan ve en az 8 bin 372 Bosna vatandaşının hayatını kaybettiği katliamda ölenlerin anısına oluşturulan mezarlığa, bu derece çirkin bir saldırının olması sosyal medyada tepki topladı.  
ALİYA’NIN PARTİSİNDEN AÇIKLAMA: “SORUMLULAR SIRP YÖNETİMİDİR”
Konuyla ilgili, Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'in kurduğu Demokratik Eylem Partisinden (SDA) bir yazılı açıklama geldi. Açıklamada, bu çirkin saldırının savaşta hayatını kaybeden kurban yakınlarının gururunu incittiği ifade edilerek "Yönetim, bir yerde soykırım yapıldığını sürekli inkar ediyorsa o yerde bu tarz olayların yaşanması kaçınılmazdır." ifadelerine yer verildi.
SDA, bu fiili işleyenlerin cezalandırılması gerektiğini yinelerken asıl sorumlunun Srebrenitsa bölgesinin, Bosna Hersek'in üç unsurundan biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) sınırları içerisinde kalması olduğu belirtildi.
Uluslararası ve ulusal kurumlara, Srebrenitsalı kurban yakınları ile dayanışma çağrısında bulunulan açıklamada, "Böyle bir davranışı ancak ahlakı bozuk kişiler yapabilir. Susacağımızı düşünmesinler. Soykırım gerçeklerini anlatmaya ve kurban yakınlarının haklarını korumaya devam edeceğiz." vurgusu yapıldı.