Mevlüt Çavuşoğlu: Kıbrıs'ta sondaja başladık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC’de Türkiye-Kıbrıs ilişkilerine değindi. Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta petrol arama çalışmalarına başlandığını söyledi.

Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslar için geldiği KKTC’de Türkiye-Kıbrıs ilişkilerine değindi. Çavuşoğlu, Rum tarafının adada hiçbir şeyi Türklerle paylaşmaya hazır olmadığını söyleyerek, “Bu gerçekleri görmeden yeni müzakerelere başlamak hayalden öte bir şey değildir” dedi.

Çavuşoğlu, Ada etrafındaki hidrokarbon zenginlikleri ile ilgili Rum tarafının tek taraflı attığı adımlara başından beri karşı olduklarını ve buna bir çözüm bulunması için de AB gibi uluslararası camiaya her platformda çağrıda bulunduklarını kaydetti.

Rum tarafının tek taraflı olarak bu adımları atmaya devam ettiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, buna karşı gerekli adımların atıldığını söyledi. Çavuşoğlu, bu kapsamda Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin KKTC’nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) verdiği ruhsat alanlarında ve Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgelerinde sismik çalışmalarını sürdürdüğünü ve bunun yanı sıra sondaj çalışmalarına başlandığını anlattı.

SONUÇ ODAKLI OLMALI
KKTC ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı ve tüm siyasi partilerin genel başkanlarıyla yeni bir müzakere sürecinin başlaması konusunu da değerlendireceklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Müzakerenin sonuç odaklı olması gerekiyor. Artık uzun yıllara sari müzakerelerle kaybedecek vaktimiz ve enerjimiz yok. Kıbrıs Türk halkını umutlandırıp tekrar hayal kırıklığına uğratmaya kimsenin hakkı yoktur” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE, KIBRIS’TA ÇÖZÜM İÇİN VAR OLDUĞUNU GÖSTERDİ
Çavuşoğlu şöyle devam etti: “En son Crans-Montana’da hatta öncesinde ve sonrasında Rum tarafının adada hiçbir şeyi Türklerle paylaşmaya hazır olmadığını ve istemediğini görüyoruz. Bu gerçekleri görmeden yeni müzakerelere başlamak hayalden öte bir şey değildir” dedi. Türkiye’nin, Kıbrıs’ta çözüm için var olduğunu gösterdiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Crans-Montana’da 11 gün süren konferansta sadece Türkiye’nin hamleleri oldu. Diğer masada yani yönetimin, güç paylaşımının, siyasi eşitliğin ve mülkiyet gibi konuların görüşüleceği masada, hiçbir şey olamadığı gibi burada adada ve öncesinde İsviçre’de değişik şehirlerde varılan mutabakatlar ve yaklaşımlar konusunda Rum tarafının geri adımlarını gördük” diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.