MORO'da Zafer Müslümanların- "Zafer dediğin savaşan için"

 Moro İslami Kurtuluş Cephesi, 45 yıllık şanlı direniş sonunda bugün yapılan referandum ile MORO özerklik kazandı.Cephede kazanılan zafer masada perçinlenmiş oldu.Bölgede dini özgürlükler konusunda bağımsız olarak şeri hükümlerin uygulanacağı mahkemeler açılabilecek.
Bugün Filipinler/Moro’da yapılan özerklik halk oylaması gayri resmi sonuçları belli oldu. Evet % 80, Hayır %20 civarında. Resmi sonuçların yarın ilan edilmesi bekleniyor.


Filipinler'de yaşayan Moro Müslümanları 16. yüzyılın ilk çeyreğinden bu yana kolonyalizm ve emperyalizme direniyor. Özerklik aşamasında en kritik aşamayı temsil eden tarihi halk oylaması sona erdi. Moro Müslümanları direndiği tarihi referandumdan 'Evet' çıkarmayı başardı.

Filipinler'in güneyinde bulunan Mindanao Adası'ndaki Cotabato şehrinde Bangsamoro Müslümanlarının geleceğini belirleyecek halk oylaması sonuçlandı. Müslümanlar istediklerini aldılar. Yüzyıllardır sahip oldukları özgürlükleri 1898'de Amerikalılar, ardından 1946'da Filipinliler tarafından alınan Morolar artık kendi özerliğini kurabilecek.  
 Yeni düzenlemeyle Bangsamoro özerk hükümeti kurulacak
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, temmuz sonunda imzaladığı Bangsamoro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan yasayla, bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımlarının artırılması öngörülüyor.
Şeriat Mahkemeleri açılabilecek
Yasa, nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaletinin bazı bölgeleri ile çevresindeki adalara, mevcut özerk yapıdan çok daha kapsamlı bir özerklik sağlayacak.Yeni düzenlemeyle Bangsamoro özerk hükümeti kurulacak. Bölgede dini özgürlükler konusunda bağımsız olarak şeri hükümlerin uygulanacağı mahkemeler açılabilecek.Merkezi yönetim, Mindanao'daki idari yetkileri Bangsamoro hükümetine devredecek.


Bangsamoro bölgesindeki iç sular ulusal hükümet ile eş zamanlı idare edilecek. Özerk yönetim enerji kaynaklarını çıkarıp yönetimini sağlayacak.
Ayrıca eski Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MUKC) ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) savaşçıları kolluk kuvvetlerine katılabilecek.

Moro halkının nüfusu bugün 10 milyonun üzerinde. Moroların en yoğun yaşadığı bölgeler Maguindanao, Lanao del Sur, Sulu, Tawi Tawi ve Basilan olarak sıralanıyor.

Moro ifadesi, etimolojik olarak "Moor (Faslı)" kelimesinden türerken, "Moor" da kuzeydoğu Afrika'da eski Roma'nın Moritanya vilayetinde yaşayanlar için kullanılan Latince "Mauru" sözcüğünden geliyor. Bugün bu bölgede Cezayir, Moritanya ve Fas bulunuyor.





SALİH MİRZABEYOĞLU 'MORO DESTANI'NI YAZMIŞTI 

İBDA Mimarı Salih Mirzabeyoğlu'nun 1975'lerde Türkiye'deki Müslümanların gündemine taşıdığı ve "destanını yazdığıMoro Müslümanları özerkliklerini kazandılar!
Salih Mirzabeyoğlu, 1975'li yıllarda Gölge dergisini çıkardığı süreçte, Moro Müslümanlarının kahramanca direnişlerinin destanını yazmıştı. Mirzabeyoğlu'nun, bütün Türkiye'de ve dünya Müslümanları tarafından bilinen eseri Aydınlık Savaşçıları'nın alt başlığı ise, "Moro Destanı"ydı...
Moro Müslümanları 1947'den bu yana bağımsızlık mücadelesi veriyorlardı!


Alt başlığı "Moro Destanı" olan Aydınlık Savaşçıları isimli dünyaca bilinen eserinde Mirzabeyoğlu şöyle diyordu:


moro dağları gibi dik 
moro dağlarında başkaldıranlar
onlar, bu manayı yaşatanlar:

çölde susuz nasıl yürürse suya
öylesine bir akıştır bizimki 

kararlı 
inançlı 
inatçı 

ister bozkır olsun ister çöl 
ister yemyeşil vadi 
senin vatanın benim vatanım özüm 



sen oradan kıracaksın zinciri 
ben buradan 
bir gün mutlaka kavuşacak 
ellerimiz 


her şey 
aydınlığa çıkmak için 
her şey 
"mutlak bir" için... 

bu yol
bu uğurda

ne yasası, ne ilkesi
ne polis, ne askeri
ne topu-tüfeği marcosun

ne zulüm ne işkencesi
durduramadı onları
ne onu oynatan eller...

onlar
-mutlak hakimin hükmüyle
hükmetmeyene itaat
etmeyenler-

onlar -zafere kadar- savaşın
sabır heykeli.

onlar hıncını savaşta bileyenler
nefsini yenen
savaştan dönmeyenler-

işte jolo
işte mindanao
işte bajlban
-adaları-

onlar -her biri- cesaretin rengini giyinmiş
onlar şehitler safında yer arayan

onlar tek kalsamda
dönmem diyenler
(dönmemek için
tek kalmayı
bekleyenler değil)

kaçkınların -seyredenin- tersine
savaş alanında gösterenler
-ölüm pahası-
dönmeyeceklerini.

moro dağları
başkaldıranlar
gerçeğe esirler
onlar gerçeği iletenler
çelik dişliler arası
dünyaya

(ki manzarası
varlıkta açlık
toklukta açlık
açlığa çözüm
çözümde can sıkıntısı
sürünenlerle sürüngenler arası
bir dünya.-)

dur demeli bu gidişe
herşey "mutlak bir" için
herşey "mutlak fikir"le

sen oradan kıracaksın zinciri
ben buradan
işte jolo
işte mindanao
işte bajlban.
Salih Mirzabeyoğlu-Aydınlık Savaşçıları

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.