Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nden CHP’ye kınama!

UMHD, CHP Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın Suriyeli mültecileri hedef alarak, yabancı uyruklu kişilere ayni ve nakdi yardım yapılmaması' yönünde verdiği kararı kınayan basın açıklaması yaptı.
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) Başkanı Avukat Uğur Yıldırım yaptığı basın açıklamasında, CHP’nin yeni seçilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan popilist bir tavırla Kuranı öperek başladığı görevine ilk hafta  öptüğü Kuran’ın emirlerine aykırı talimatıyla Suriyeli mültecilere yapılan ayni ve nakdi yardımları dururdu. Hatta Suriyelilerin aşevlerinden faydalanmalarını da yasakladı. Bunun yanı sıra seçim vaatlerine yabancı uyruklu vatandaşlara iş yeri açma ruhsatı vermeme hedefini eklemiş olan Özcan’ın ilerleyen günlerde bu hususta da harekete geçeceği tahmin ediliyor. hatırlatması yapan Yıldırım,  Söz konusu kararların insan hakları bağlamında bir garabet olup Ulusal ve Uluslararası insancıl hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Avukat Yıldırım Suriyelilerin yasal olarak ülkede bulunduklarını belirterek şunları söyledi:

''Öncelikle belirtmek gerekir ki savaştan kaçmak zorunda kalmış, evleri köyleri yıkılmış, bir çoğu çocuğunu, anasını babasını kardeşini savaşta kaybetmiştir.  Ülkemize sığınmış insanların ayrımcılık, ırkçılık ya da yabancı düşmanlığıyla karşılanması bizim insani değerlerimize de dini değerlerimize de Türk milletinin kültür ve ananesine de yakışmamaktadır. Hele ki yolda kalanın aç açıkta kalanın yiyecek bir tas çorba isteyenin giyecek bir hırkası olmayanın bu millet ve bu devlet her daim yardımcısı olmuştur. Aşevi yüzyıllardır bu topraklarda olan ve kapıya gelen hiç kimseye dini, dili, ırkı sorulmadığı bir sosyal müessesedir. Aşevi kurumunu ırkçı bir söylem ile siyasi emellere alet etmek hiç doğru bir tutum değildir. ‘’

Yıldırım, CHP Bolu Belediye başkanının yabancı ve göçmen düşmanlığı yaparak popülist bir söylem ile toplumun bir kısmını açık hedef haline getirmeye çalıştığını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:''Halkı kin ve düşmanlığa sevkedecek, farklı olan herkesi düşmanlaştıran bu tür açıklamalar sosyal çatışma riskini artırdığı gibi toplumsal barışı da zedelemekte, birlikte yaşama ruhuna zarar vermektedir. Türkiye yaptığı insani yardımlar ile dünyanın en cömert ülkesi iken, çoğu kendi emeği ile çalışarak yaşayan Bolu'daki sadece 2 bin 300 Suriyeli insanı 'sorunlaştıran' ve 'düşmanlaştıran'' dili kınıyoruz. ‘’

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Tanju Özcan bu faşist uygulamadan vazgeçmezse ayrımcılık suçu başta olmak üzere belediye başkanı şahsında ve idari işlemlerine karşı her türlü yasal mücadeleyi başlatacaklarını söyleyerek duyarlılık çağrısı yaptı.

 ’Fakir fukaranın ekmeğiyle oynamayın. Mağdur ve mazlum olan insanların ahını almayın. Ne belediyemizin ne de ülkemizin ne de milletimizin imkanları aşevinde kuyrukta bekleyen insanların geri çevrilmesi gerektirmez. Bu yanlış karardan insaniyet namına vazgeçilmesini temenni ediyoruz. ‘’

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği açıklamasının sonunda bir manifesto yayınlayarak sözlerini şöyle bitirdi:

Tanju Özcan'ı ırkçı söylemlerden vazgeçmeye ve Suriyeliler başta olmak üzere, Türkiye'de ve Bolu'da yaşayan farklı dini ve etnik gruplardan insanlara karşı daha barışçıl bir dil kullanmaya davet ediyoruz.
Öperek göreve başladığı Kuran ve Türk Bayrağı'nın anlamına uygun davranmaya davet ediyoruz. Kaldı ki Anadolu toprakları yüzyıllardır "Tüm mazlumların sığınağıdır." ve böyle kalacaktır.
Bolu halkını, Sayın Tanju Özcan'ın ırkçı ve kışkırtıcı söylemlerine karşı çıkmaya, savaştan kaçarak barış yurdu olarak bildikleri Bolu'ya, kendilerine sığınmış ve helalinden yaşamak ve kazanmak dışında bir amaçları olmayan Suriyeliler ile bundan sonra da barış içinde yaşamaya devam etmeye çağırıyoruz.
Tanju Özcan verdiği insanlık dışı kararlardan vazgeçmez ise; yaptığı hukuka aykırı işlemleri ve ayrılıkçı ve düşmanca tavırlı söylemleriyle ilgili İçişleri Bakanlığını ve savcıları "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" eden Bolu Belediye başkanına karşı harekete geçmeye çağırıyoruz.
CHP Yönetimini de, ırkçı açıklamalar ve tutumlar sergileyen Bolu Belediye Başkanını uyarmaya ve bu durum karşısında insanlıktan yana net tavır almaya davet ediyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.