Türkiye'den net mesaj: Bizsiz projelerin yaşama şansı yok

Türkiye; Ege ve Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaati için Deniz Kuvvetleri’ne bağlı birliklerini bölgede konuşlandırdı. Yunanistan ve GKRY ile Akdeniz’de bayrak açan ancak hukuki hakkı bulunmayan ülkelere üst düzey karşılık veren Türkiye, bölgede “bizsiz projelerin yaşama şansı yok” mesajı gönderdi.
Türkiye, başta Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) olmak üzere Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarında izinsiz faaliyet icra etmek isteyen araştırma gemileri ve platformlara karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli reaksiyonları da gösterdi. Bu kapsamda 2017-2018 döneminde Ege’de ve Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanı içerisinde öncelikle İtalyan bayraklı SAIPEM-12000 sondaj platformu olmak üzere, muhtelif bayraklı 4 araştırma gemisi/sondaj platformunun faaliyetleri Türk Deniz Kuvvetleri’nce engellendi. Ege’de Yunanistan’ın sınırlarını genişletme temelli yaklaşımına yönelik provokasyon girişimleri ve tüm Ege Denizi’nde yürüttüğü faaliyetler ile boşa çıkarıldı. Bu yaklaşımın en somut örneği olarak Ocak 2018’de Yunan Savunma Bakanı’nı taşıyan gemilerin Kardak Kayalıklarına yaklaşması engellendi.

KARARLILIK MESAJI

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki deniz alanlarını, haksız ve Türkiye ile KKTC’nin aleyhine olacak her türlü sahiplenme arayışını boşa çıkaracak tedbirleri alacağını üst düzeyde ifade etti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 4 Kasım 2018’de, “Türkiye’ye rağmen Doğu Akdeniz’de veya Ege’de adım atabileceklerini sananlar, büyük hata yaptıklarını anlamaya başladı” açıklaması yaptı. Ardından 27 Kasım 2018’de toplanan MGK toplantısı sonrasında “Türkiye’nin Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerinin değerlendirildiği, bölgedeki tek yanlı ve uluslararası hukuku çiğneme teşebbüsleri ile cepheleşme girişimlerinin bölge ve dünya barışına katkı sağlamayacağı, uluslararası hukuka uygun ve meclis iradesine dayanan kararlılığımızın dikkate alınması gerektiği “ belirtilmiş “Türkiye ve KKTC’nin hak ve menfaatlerine aykırı hiçbir gelişmeye müsaade edilmeyeceği” teyit edildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 16 Aralık 2018’de yaptığı açıklamada, “Ege’de, Doğu Akdeniz’de, Mavi Vatanda hak ve menfaatlerimizi korumaya devam edeceğiz” dedi. 24 Mayıs 2019’da ise Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin ve KKTC’nin yer almadığı, hak ve menfaatlerimizin dikkate alınmadığı, uluslararası antlaşmalardan doğan haklarımıza gerekli saygının gösterilmediği bir projenin yaşama şansı yoktur” diye konuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen NATO Konseyi ve NATO Akdeniz Diyaloğu Ortakları Toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kararlılığını bir kez daha yineledi.

GERÇEK MERMİLERLE ATEŞ EĞİTİMİ

Tatbikat kapsamında; su üstü harbi, hava savunma harbi, denizaltı savunma harbi, mayın harbi ve amfibi harekât eğitimlerinin yanı sıra denizde denetim harekâtı, deniz yetki alanlarımıza izinsiz girişlerin engellenmesi, denizaltıdan personel kurtarma eğitimleri icra edildi. Tatbikat süresince, gelişmiş ve yüksek süratli insansız su üstü ve hava dronlarına gerçek mermilerle atış eğitimleri yapıldı.

Mavi Vatan tatbikatından yaklaşık iki ay sonra 27 Şubat-8 Mart 2019 tarihleri arasında ikinci büyük tatbikata geçildi. 13-25 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Deniz Kurdu- 2019 tatbikatına; Deniz, Kara, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı unsurlarının yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları ile üniversiteler de katıldı.

PEŞ PEŞE TATBİKATLAR

Üst düzeyde gelen açıklamaların yanı sıra peş peşe tarihin en büyük tatbikatları da icra edildi. 27 Şubat-08 Mart 2019 tarihleri arasında Mavi Vatan -2019 Tatbikatı yapıldı. Tatbikat, Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de üç denizde aynı anda icra edildi. Tatbikata; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 102 muharip ve yardımcı sınıf gemi, deniz karakol uçakları, deniz helikopterleri, SAT ve SAS timleri, Amfibi Deniz Piyade Tugayı ile bütün kıyı birlikleri katıldı. Mavi Vatan-2019 tatbikatına; Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı unsurları ile Sahil Güvenlik Botları da iştirak etti.

(STAR)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.