İzlendi, hedef alındı ve öldürüldü: Kasım Süleymani'nin son saatleri

Middle East Eye sitesi, ABD tarafından öldürülen İran Kudüs Gücü Komutanı Süleymani’nin son saatlerini derledi.

Sitede 4 Ocak tarihinde "İzlendi, hedef alındı ve öldürüldü: Kasım Süleymani'nin son saatleri" başlığıyla yayınlanan makalede ABD'nin Süleymani'nin Tahran'da başlayan yolculuğunu adım adım izlediğine yer verildi.

BAĞDAT'A İNİŞİ

Makalede Süleymani'nin Bağdat Havalimanı'na inişi ve kaşrılanması şu şekidle aktarıldı:

“Suriye merkezli Cham Wings Havayolları'na ait uçaktan inen Kasım Süleymani'yi Bağdat'ta tanıdık yüzler karşılamıştı. Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis ile buluşan Süleymani, ufak çaplı bir karşılamanın ardından kendilerini bekleyen iki araca geçti. Süleymani, Irak'a gittiğinde her zaman kullandığı yer olan, Mühendis'in Yeşil Bölge'deki evine doğru yola çıktı.

Ancak bu sefer araçlarının üzerinde ABD'ye ait drone vardı. İki araç, üç füze ile vuruldu. Mühendis ve beraberlerindeki beş kişi ile öldürüldü.”

ANİ BİR ZİYARETTİ

Haberde, Süleymani'nin gideceği yerlerin her zaman gizli tutulduğu, önceden kimseye haber verilmediği, ziyaretlerin ani olduğu belirtildi.

ÖNCEDEN BİLİNİYORDU

İddiaya göre, Kasım Süleymani'nin Bağdat Havalimanı'na iniş yapacağı ve Haşdi Şabı Komutanı Ebu El-Mühendis tarafından karşılanacağı Amerikan istihbaratınca önceden biliniyordu.

AKILLI TELEFON KULLANMIYORDU

İran'ın yabancı ülkelerdeki operasyonlarından sorumlu olan Süleymani'nin akıllı telefon da kullanmadığı ayrıca sürekli düşük profil ile halkın içinde yolculuk ettiği kaydedildi.

PEKİ BU ANİ ZİYARETİ KİM HABER VERDİ*

Makalede "Seyahatlerinde havayolunu kullandı, tarih ve varış noktasını bildirmeden uçtu. Pasaport damgalatmamak için gayriresmi kanalları kullandı. Sıradan arabalarla ve az insanla hareket etti" ifadeleri yer aldı.

Middle East Eye sitesine konuşanlar "Takip edilmeleri zordu ama Şam ve Bağdat havaalanları ABD ajanları ile dolu. Onlar bilgi vermiş olabilir" dedi.

ÖNCE ŞAM, SONRA LÜBNAN, SONRA IRAK

Siteye konuşanlar ayrıca, Süleymani'nin Suriye'nin başkenti Şam'da kimseyle görüşmediği, direkt olarak karayoluyla Lübnan'a giderek Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile görüştüğünü, ardından da Şam'a dönerek uçakla Bağdat'a geçtiğini aktardı.

ADIM ADIM İZLENDİ

K24'te yer alan bilgileregöre bu kişiler, "Süleymani'nin son 36 saati boyunca ABD tarafından adım adım izlendiğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

ABD-İRAN GERİLİMİ

Yeni Şafak'ın derlediği bilgilere göre ABD ile İran arasındaki gerilim, geçen hafta İran destekli Ketaib Hizbullah örgütünün, ABD askerlerinin konuşlu olduğu Kerkük'teki K1 askeri üssüne roket saldırısı düzenlemesiyle tırmandı.

31 roketle yapılan saldırıda, bir Amerikalı sözleşmeli personel ölmüş, çok sayıda Amerikan askeri yaralanmıştı. Bu saldırı üzerine ABD de örgüte ait Irak ve Suriye'deki 5 üsse hava saldırısı düzenlemiş, buna karşılık Şii milisler, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine saldırmıştı.

Bölgeye asker sevk eden ABD, Irak'a da baskı uygulayarak Bağdat Büyükelçiliğinin önündeki Şii milislerin dağılmasını sağlamıştı.

KASIM SÜLEYMANİ SUİKASTİ

Daha sonra ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

İran destekli Şii milislerin ABD askerlerinin konuşlu olduğu bazı üslere roket ve füzelerle saldırı düzenlediği ancak saldırılarda ölen ya da yaralananların bulunmadığı belirtilmişti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.