Çocukları, yemek yaptığını sanıp uykuya dalsın diye ‘taş pişirmek’ zorunda kaldı

Covid-19’la mücadele için getirilen kısıtlamalar dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kişiyi virüsün yanısıra açlıkla da mücadele etmek zorunda bıraktı. Kenya’nın Mombasa kentinde yaşayan Peninah Bahati Kitsao çarpıcı örneklerden biri. Yiyeceği kalmayan Kitsao, çocuklarının onun yemek yaptığını sanıp uyuya kalması ümidiyle ‘taş pişirme’ yolunu seçti!

Eşini kaybeden sekiz çocuk annesi Kitsao, günübirlik para kazanan milyonlarca emekçiden biri. Evlere çamaşır yıkamaya giderek geçimini sağlıyor. Ancak sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle işe gidemiyor; dolayısıyla tencere kaynamıyor. Daha doğrusu o, “Çocukları belki kandırırım, yemek hazırlıyorum sanıp uyurlar” düşüncesiyle tencereyi kaynatıyor. Ancak içine su ve taş koyuyor.

Elektrik ve suyu olmayan iki odalı bir evde yaşam mücadelesi veren Kitasao’nun halini gören komşusu Prsica Momanyi, taş pişirirken çektiği görüntülerini medyayla paylaştı. Kenya’nın NTV Kanalı Kitsao’yla röportaj yaptı.

Kitsao, gazetecilere, bir iki gün sonra çocukların onun ‘oyununa’ kanmadığını söyleyerek, “Hepsi aç ve uzun süre kandıramadım. Yalan söylediğimi, onları kandırdığımı anladılar. Neyse ki komşum imdamıma yetişti. Çocukların ağladığını duyup gelmiş” dedi.

Kitsao’nun durumu, sağlık bakanının Dünya Bankası’nın salgınla mücadele için verdiği fonun bir kısmını kendi çalışanları için harcadığının açıklanmasıyla aynı zamanda haber oldu.



Röportaj ve sosyal medyada görüntülerin paylaşılması sayesinde sesini duyuran Kitsao’ya okuma-yazma bilmediği için komşusu hesap açtı. Ve, ülkenin dört bir yanından destek yağmaya başladı.

Ülkede zor durumda olanlar için destek programı başlatıldığı ancak Kitsao’ya henüz yarım gelmediği belirtilirken Kenya Kızılhaç’ı da aileyi ziyarete gitti.

Kitsao, Tuko adlı haber sitesine ise “Ülkenin her yerinden telefon edenler var. Böyle bir destek alacağım aklımın ucundan bile geçmezdi” dedi ve kendisi gibi zor durumda olanlara destek verilmesini istedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.