Mavi Marmara saldırısının 10. yıl dönümü...

Gazze'ye insani yardım götürürken uluslararası sularda İsrail Askerleri'nin saldırdığı ve 10 yardım gönüllüsünü katlettiği Mavi Marmara katliamının 10. yıl dönümü. Şehitlerin anısına sosyal medyada #MaviMarmara10Yaşında tagı açıldı. Pazar saat 20.00'de saldırıyı anlatan Sinyal filmi seyirci ile buluşacak.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerince yapılan saldırının 10. yılında anma programı düzenleyecek.

İHH İnsani Yardım Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, yeni tip koronavirüs nedeniyle anma programı sanal ortam üzerinden yarın saat 20.00'de başlayacak.

Programa İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, Sosyal Doku Onursal Başkanı Nureddin Yıldız, Eski Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal ve Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa konuk olarak katılacak.

Mavi Marmara Gemisi’nde 31 Mayıs 2010 tarihinde gece yaşananların canlandırılmasıyla 10. yıla özel olarak çekilen "Sinyal" adlı film de  ilk defa seirciyle buluşacak.

#MAVİMARMARA10YAŞINDA ETİKETİ AÇILDI

Bu arada sosyal medya üzerinde #MaviMarmara10Yaşında etiketi açıldı. Mavi Marmara şehitlerinin anıldığı, İsrail'in kınandığı çok sayıda paylaşım yapıldı.

MAVİ MARMARA KATLİAMI

Gazze'ye insani yardım taşıyan 6 gemiden oluşan filo İsrail'e yaklaşık 150 kilometre uzaklıktayken saldırıya uğradı. İsrail askerleri savunmasın sivil yardım gönüllülerinin üzerine ateş açtı. Çok sayıda gönüllünün yaralandığı saldırıda 10 kişi şehit oldu.

Türkiye, bu olay üzerine İsrail ilişkilerini sona erdirip, ilişkilerin tekrar normalleşebilmesi için 3 şart öne sürdü; İsrail'in özür dilemesi, şehit ailelerine tazminat ödenmesi ve İsrail'in Gazze ablukasını sona erdirmesi.

İsrail, olaydan 3 yıl sonra Türkiye'den resmi özür dilerken, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi de kabul etti. Saldırıdan yaklaşık altı buçuk yıl sonra İsrail 10 şehit için 20 Milyon dolar tazminat ödedi. Ancak şartlardan üçüncüsü olan Gazze'ye abluka kaldırılmadığı için Türkiye-İsrail ilişkileri eski düzeyine hiç gelmedi.

Saldırıda şehit olanların isimleri şöyle:

İbrahim Bilgen (61)

Ali Haydar Bengi (39)

Cevdet Kılıçlar (38)

Çetin Topçuoğlu (53)

Necdet Yıldırım (32),

Furkan Doğan (19)

Fahri Yaldız (43),

Cengiz Songür (47),

Cengiz Akyüz (41),

Uğur Süleyman Söylemez (51)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.