Trump zafer ilan etti: Seçimi kazandık


ABD Başkanı Donald Trump başkanlık seçimlerini kazandığını açıkladı. Beyaz Saray'da konuşan Trump "ABD halkına teşekkür ediyorum gösterdikleri destek için. Milyonlarca kişi bize oy verdi. Açıkçası kazandık bu seçimi." ifadelerini kullandı. Trump oyların gasp edilmeye çalışıldığını da öne sürdü.

 Seçim süreci devam ederken ABD Başkanı Donald Trump seçim sonuçlarını takip ettiği Beyaz Saray'da zafer ilan etti. 

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, ABD Başkanı Donald Trump toplam delege sayısını 213'e çıkardı. Biden ise 238 delegeye ulaşmış durumda. ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor.


Trump "ABD halkına teşekkür ediyorum gösterdikleri destek için. Milyonlarca kişi bize oy verdi. Aileme de teşekkür ediyorum. Kutlamaya hazırlandık. Rekor oy kullanıldı. Florida’da kazanmamamızı beklemiyorlardı ama kazandık. Texas’ı 700 bin oyla kazandık. Arizona’da da çok potansiyel var. Oradan hala bize oy çıkabilir. Ama ihtiyacımız yok. Alırsak alırız almazsak almayız. En önemlisi Pensilvanya’da öndeyiz. Gerçekten muazzam fark var. 690 bin oy öndeyiz. Yakınından bile geçemezler. Bu eyaletleri hesaba katarsanız çok iyi bir gece geçiriyoruz. Eyaletleri bir anda kazandık." ifadelerini kullandı. 


'OYLAR GASP EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Kendisine verilen oyların gasp edilmeye çalışıldığını öne süren Trump "Bir grup insan bu oyun hakkını gasp etmeye çalışıyor. Biz buna izin vermeyeceğiz. Büyük bir kutlamaya hazırlanıyorduk. Bir anda bütün sonuçlar durduruldu.  Kazanamayacaklarını biliyorlardı. O yüzden 'hadi mahkemeye gidelim' dediler. Kazanamayacaklarını biliyorlardı. Ben bunu tahmin ettim. Bu bir utançtır, Amerikan halkına karşı yapılan bir hiledir." diye konuştu. 


'ABD YÜKSEK MAHKEMESİ'NE GİDİYORUZ' 

Trump'ın "4 Kasım sabahı 04'te kullanılıp, listeye eklenen oylar olduğunu görmek istemiyoruz. Oy kullanma işlemlerinin durmasını istiyoruz, ABD Yüksek Mahkeme'sine gidiyoruz. Rasgele oy pusulalarını görmek istemiyoruz." ifadeleri de dikkat çekti. 


ABD'de bazı eyaletlerde posta yoluyla verilen oyların sayım süreci Cuma gününe kadar ertelendi. Cumhuriyetçiler bu süreçte usülsüzlüklerin yapılabileceğini savunuyor. 

 

Kritik eyaletleri Trump aldı

10.00: Demokratların adayı Joe Biden delege sayısını 238'e yükseltti. ABD'nin mevcut Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da bir konuşma gerçekleştirdi ve kazandığını söyledi.


09.00: ABD'de başkanlık seçimlerinde kritik önem taşıyan Texas eyaletini Donald Trump kazandı.


08.40: ABD'de başkanlık seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre kritik önemdeki Florida eyaletini Donald Trump kazandı.


08.25: ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump, kritik önemdeki eyaletlerden Ohio'yu kazandı.


08.15: ABD'de 59. başkanlık seçimlerinin yanı sıra yapılan Senato ve Temsilciler Meclisi seçiminde sandalye dağılımı belli olmaya başladı. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, şu ana kadar Senato'da Demokratlar sandalye sayısını 45'e, Cumhuriyetçiler 44'e yükseltti.


08.00: ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçi aday Donald Trump 174, Demokrat aday Joe Biden 223 delegeye ulaştı.


07.08 : Trump 29 delegeli Florida'yı ve 6 delegeli Utah'ı kazandı.


07.01 : Biden 7 delegeli Oregon, 12 delegeli Washington ve 55 delegeli California'yı, Trump da 4 delegeli Idaho'yu kazandı


6.43 : Bahis piyasasındaki oranlar, Başkan Donald Trump'ın lehine döndü.


06.37 : Trump 10 delegeli Missouri'yi, Biden 4 delegeli New Hampshire'ı kazandı.


06.30 : AFP, Demokratlar'ın bir kez daha Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağladığını duyurdu.


06.15 : AP'nin duyurduğu resmi olmayan sonuçlara göre Trump 103, Demokrat aday Joe Biden 122 delegeye ulaştı.


06.06 : BBC'nin tahminlerine göre an itibariyle Biden'ın 89, Trump'ın 72 delegesi var.


05.55 : Trump 6 delegeli Kansas'ı kazandı.


Trump Nebraska, Wyoming, Güney Dakota, Kuzey Dakota, Louisiana, Indiana eyaletlerinde kazanırken, New York ve New Mexico eyaletlerini Biden aldı.


Böylelikle, Trump'ın delege sayısı 92'ye, Biden'ın delege sayısı 119'a yükseldi.


ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump Indiana'da, Demokrat aday Joe Biden Maryland'da kazandı.


Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan ilk sonuçlara göre Trump, Indiana'da Demokrat rakibi Joe Biden'ı geride bıraktı.


Biden ise Maryland eyaletinde oyların çoğunluğunu alarak ipi göğüsledi. Bu sonuçla Trump, Indiana'da 11 delege kazanırken, Biden da Maryland'da hanesine 10 delege yazdırdı.


TRUMP'IN AÇIKLAMALARI

"Amerikan halkına destekleri için teşekkür ediyorum. Milyonlarca seçmen bizim için oy kullandı. Maalesef bu kalabalık seçmen grubuna ufak bir grup müdahale etmeye çalışıyor, buna izin vermeyeceğiz.


Biz büyük bir kutlama için hazırlanıyorduk ama bir anda her şey durdu. Bu gece aldığımız sonuçlar muazzam. İnanılmaz bir oy aldık. Bu ülkenin vatandaşları rekor sayıda sandığa gitti. Hiç beklemediğimiz eyaletleri kazandık, mesela Florida. Ohio'yu kazandık. Teksas'ı kazandık.


700 bin oyla Teksas'ı kazandık. Georgia'yı da kazandığımız ortada. Yüzde 2.5 farkla öndeyiz, sadece yüzde 7'si açılmadı sandıkların. Aynı şekilde Kuzey Carolina'da 1.4 fark var. Bizi yakalamalarına imkan yok. Arizona da aynı şekilde şansımız vardı ama birisi çıkıp biz kazandık dedi.


Yakalaması bizi imkansız görünüyor. Arizona ile ilgili açık ara önde olsak iyi olurdu ama hala şansımız var. Ama en önemlisi Penslyvania'yı çok büyük farkla kazanıyoruz şu anda. Penslyvania'da 600 bin oy fark var. Bunlar başa baş bile değil. Yani zaten oyların yüzde 64'ü sayılmış durumda, bizi yakalamalarına imkan yok. Büyük olasılıkla başkanınız biz olacağız.


Michigan ve Wisconsin'de de biz kazanıyoruz. Teksas Valisi beni aradı ve kutladı. Tam olarak sayım bitmek üzere.


Bir anda her şey durdu. Ciddi hile var, Yüksek Mahkeme'ye gideceğiz. Ulusun iyiliği iiçin dürüstlüğün sağlanması lazım. Biz bu seçimi kazanmak üzereydik. Ve açıkçası biz bu seçimi kazandık."


 Twitter'dan Trump'ın paylaşımına uyarı etiketi 

Öte yandan, Trump'ın paylaşımına Twitter, "Bu Tweette paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir." şeklinde uyarı etiketi koydu.  

 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.