Çok sinsi bir afet! Türkiye'de etkileri başladı, uzmanlardan uyarı geldi...

 


Küresel ısınmanın etkileri her geçen gün etkisini daha da fazla göstermeye başladı. Uzmanlar, sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerine olması nedeniyle kuraklık riskinin kapıda olduğunu belirterek yağan yağmurun bir damlasının bile çok önemli olduğunu vurguladı.

Dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliklerinin etkileri Türkiye'de de hissedilmeye başlandı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de gündeminde bir süredir kuraklık ve küresel ısınma konuları var. Barajların alarm verdiği ve su kısıtlaması haberinin geldiği günlerde kuraklık tehlikesini ve yağışların ne zaman normale döneceğini İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Deniz Demirhan ve Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır'a sorduk. 


“SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNİN ÇOK ÜZERİNDE” 


İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Deniz Demirhan, “Önümüzdeki hafta İstanbul’da yağış bekleniyor. Fakat bu yağış çok hafif bir yağış olabilir. Kuvvetli yağışın beklendiği bölgeler de var. Orta ve Doğu Karadeniz’de, Hatay’da, Akdeniz’in doğusunda kuvvetli yağış bekleniyor. Doğu Anadolu Bölgesinde de hafif bir yağış olabilir. Bizim asıl meselemiz, sıcaklıkların bu günlerde çok yüksek olması. Diğer bölgelerde de yağışın olmamasının en önemli sebebi sıcaklıklar. Türkiye ortalamaları çok yüksek. Yağış atmosferde başlasa bile yer seviyesi çok sıcak olduğu için yere inene kadar buharlaşıp kaybolabiliyor. Sıcaklıkların çok yüksek olması yağışın başlayamamasının en önemli sebebi. Biz sonbaharı da çok sıcak geçirdik ve yağışlar sonbaharda da çok azdı. Kasım ayında yüzde 49, ortalama değerlere göre neredeyse yarı yarıya yağışlarda azalma oldu. Aralıkta da yine benzer şekilde sıcaklıklar yine çok yüksek seyrediyor ve yağışlar da çok düşük” ifadelerini kullandı. 


“KAR YAĞIŞININ GERÇEKLEŞMESİ GEREKİYOR” 


 


Yağışların düştüğü yerin çok önemli olduğunu vurgulayan Doktor Demirhan, “Eğer yağışın olduğu yer asfalt bir yüzey ise bu asfalt yüzeyden direkt olarak kanalizasyona karışıp kullanılamaz hale geliyor. Eğer yağışlar su toplama havzalarına gelirse işte o zaman ancak bu yağışı kullanabiliyoruz. Ya da yağışların toprak yüzeylere olması durumunda yer altı sularına karışırsa biz bu yağışlardan faydalanabiliyoruz. Öncelikle kar yağışının gerçekleşmesi gerekiyor. Bu kar toprak yüzeye yağarsa bu kardan faydalanabiliriz. Çünkü kar toprağı uzun süre kapatır ve toprak kardaki bütün nemi alır, suyu alır, yer altı su kaynaklarına karışır ve faydalı olur. Ancak kar asfalt bir yüzeye yağarsa bunun da bizim için bir anlamı yok. Önümüzdeki günler için Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bir tahmini var. Türkiye’nin tamamında sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde olması bekleniyor. Önümüzdeki üç hafta boyunca. Aralık ayını da normallerin çok altında geçirebiliriz” şeklinde konuştu. 


“KURAKLIK ÇOK SİNSİ BİR DOĞAL AFET” 


Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, “Kuraklık çok sinsi bir doğal afet. Meteorolojik kuraklık, tarımsal kuraklık ve hidrolojik kuraklık. Bunlar bir silsile halinde geçiş süreci olmadan bir anda meydana gelebilir. Bunların iyi takip edilmesi ve izlenmesi lazım. Bütün şehirlerde bir kuraklık eylem planının olması lazım. Yağışlar normallerinden az yağdığı zaman ne olur? Bütün eylem planlarının peyderpey aşamalı olarak hayata geçmesi gerekiyor" diyerek süreç yönetiminin önemine dikkat çekti.


“MEVSİM NORMALLERİNDEKİ YAĞIŞ BİLE YETERLİ DEĞİL” 


Mevsim normallerindeki yağışın bile İstanbul’un su sorununu çözmek için yeterli olmayacağını söyleyen Çukurçayır, “Önümüzde ciddi bir süreç var ve bu süreci hepimizin oturup iyi izlemesi lazım. Türkiye’nin kuraklıkla ilgili sıkıntısı ilk defa bugün karşımıza gelmiyor. Çünkü bizim gibi ülkelerde kuraklık tamamen yağışa bağlı. İstanbul’un nüfusu bu kadar su kaynaklarını kaldırabiliyor mu? Bunu da düşünmek lazım. İçme suyu havzalarının çok iyi korunması gerekiyor. Yağan yağmurun bir damlasını kaybetmeden bu havzalara taşımamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 


KAYNAK: HABER7

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.