Türkiye Kırım'daki seçimleri tanımadı: 'Kırım Rusya'ya ait değildir'


 Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rusya seçimlerinin Kırım'da gerçekleştirilen kısmının tanınmadığı çünkü Kırım'ın Rusya'ya ait olmadığı belirtildi.


Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Rusya'nın Kırım'ı ilhakının Türkiye tarafından tanınmadığı, Kırım'ın Ukrayna'ya ait görüldüğü, Rusya'da geçtiğimiz günlerde yapılan meclis seçimlerinin Kırım'da yapılan kısmının Türkiye tarafından tanınmadığı ve hukuki bir geçerliliği olmadığı belirtildi.


kirim-secim.jpg


Avrupa Birliği tarafından da seçimlerin Kırım'da yapılan kısmı tanınmadı ve Rusya'nın Kırım'ı ilhak kararının hukuksuz olduğunu belirten bir açıklama yapılmıştı.


Kırım, özerk bir cumhuriyet olarak Sovyetler Birliği döneminde Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlıydı.


1991'de Ukrayna bağımsız olduğunda Kırım 'özerk cumhuriyet' statüsünde Ukrayna'ya bağlı kalmayı sürdürdü.


Kasım 2013-Şubat 2014 döneminde Ukrayna'da yaşanan karışıklıklardan istifade eden Rusya Şubat 2014'te Kırım'ı işgal etmiş, ardından da Mart 2014'te Kırım'ı Rusya'ya kattığını duyurmuştu.


Kırım'ın asli sakinleri olan Müslüman ve Türk bir topluluk olan Kırım Tatarlarının bu ilhak kararının ardından Rusya'nın ağır baskılarına maruz kaldığı aktarılıyor. Rusya'nın baskı yoluyla Kırım Tatarlarını Kırım'dan sürmeye çalıştığı belirtiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.