Hatem-ül Enbiya Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v.) dünyaya teşriflerinin yıl dönümü... İşte Mevlid Gecesi'ne dair her şey

 


Alemlere rahmet olarak gönderilen son peygamber Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v.) dünyaya teşriflerinin yıl dönümü, tüm dünyada Mevlid Gecesi olarak eda ediliyor.

Bugün Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v.) dünyaya teşriflerinin yıl dönümü. İslam alemi bugünü Mevlid Kandili - Gecesi olarak eda edecek. Tüm dünyada neşeye neden olan Mevlid Gecesi'ne dair bazı bilgileri haberimizde derledik:


İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen Hatem-ül Enbiya ve Seyyidü'l Enbiya Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) 571 yılında, Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayının 12. gecesi dünyaya teşrif buyurdu. Bu mübarek geceye 'Mevlid Gecesi' denir.


O'nun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti. Sevgili Peygamberimizin tebliğ ettiği İslâm dini ile dünya aydınlandı. Tek Allah inancı ile kalpler nurlandı. Eşitlik, adalet ve kardeşlik geldi. O'na inanan toplumlar gerçek huzura kavuştu. O'nun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıçtır.


Peygamberimizin doğum yıldönümlerinde okunan mevlidleri saygı ile dinlemek, O'nun mübarek ruhuna salât ve selâm okumak hiç şüphesiz büyük milletimizin Sevgili Peygamberimize olan engin sevgi ve bağlılığının bir ifadesidir. Bununla beraber, O'nun ahlâk ve fazilet dolu hayatını öğrenmek ve kendimize örnek almak başta gelen görevlerimizdendir. Asıl o zaman O'nun sevgisini ve hoşnutluğunu kazanmış oluruz.


Kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler:


-Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.


-Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.


-Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.


-Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.


-Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.


-Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.


-Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.


-Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle kılınmalı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.