BM'de komedi: Rusya kendisine karşı hazırlanan BMGK kararını veto etti

 


Rusya, kendisine karşı hazırlanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etti.Konseyin böyle bir kararı alma olasılığı zaten mümkün değildi.Çünkü Rusya BM'de ki 5 daimi üyeden birisi... 


Rusya'nın vetosu sonrasında BM üyesi 43 ülke, Rusya'ya karşı ortak bir bildiri yayınladı.


Güvenlik Konseyi'nin çıkışında konuşan ABD BM Daimi Temsilcisi Thomas Greenfield, Rusya'nın veto ettiği karar tasarısının hayati önemde olduğunu dile getirdi.


Greenfield, Rusya'nın vetoyetkisini suistimal ettiğini savunarak, Ukrayna'da saldırgan olan tarafın Rusya olduğunu söyledi.ABD'nin daimi temsilcisi Greenfield, Rusya aleyhinde hazırlanan tasarıyı Genel Kurul'a sunacaklarını kaydetti.


 Rusya'nın veto yetkisini göz önüne alarak konseyin böyle bir kararı alma olasılığı zaten mümkün değildi


BMGK'nın 5 daimi üyesi (Rusya, Amerika, Fransa, İngiltere ve Çin), onaylamadıkları herhangi bir kararın verilmesini önlemek için veto yetkisine sahip bulunuyor.BMGK'da herhangi bir kararın çıkarılması için 5 daimi üyeden hiçbirinin buna itiraz etmemesi koşuluyla, 15 toplam üyeden en az 9'nun onayı gerekiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.