ÇİN'İN VALİSİNDEN UYGUR TÜRK'ÜNE TEHTİD


Doğu Türkistan'da ki Çin İşbirlikçisi sözde Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Nur Bekri, "herhangi bir yeni ayaklanma girişiminin 'demir yumruk' ile ezileceğini" söyledi.

Aynı zamanda Komünist Partisi'nin bölgedeki "iki numaralı" yetkilisi olan Bekri, bölgesel parlamentoda yaptığı konuşmada, "Düşmanın saldırgan manevralarını ezmeye kararlı bir şekilde devam edeceğiz ve suç işlemenin önüne demir yumrukla geçeceğiz" dedi.

Bekri, güvenlik güçlerinin Urumçi'de 5 Temmuzdaki olaylara katılanların kimliklerini belirleyerek, tutuklamalara devam ettiklerini söyledi.

"Olayları planlayan şebekeye sızıp çökerteceğiz" diyen Bekri, bölgede kontrolleri sıklaştıracaklarını ve güvenliğe yönelik potansiyel tehditleri daha başından yok edeceklerini kaydetti.

Çin makamları, Rabiya Kadir'in liderliğindeki Dünya Uygur Kongresini meydana gelen olayların düzenleyicisi olduğuna ilişkin kanıtlar bulunduğunu ileri sürüyor.

ULUSLARARASI RADYO HABERİ-

Bu arada, Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre Nur Bekri, Özerk Bölge Halk Meclisi Daimi Komitesine sunduğu raporda, olaylarda ölenlerin 123'ünün cenaze işlemlerinin yapıldığını, mağdurlara toplam 30 milyon 800 bin yüen (6,67 milyon TL) para yardımı dağıtıldığını açıkladı.

Şehirde genel olarak asayişin sağlandığını ve özerk bölgenin diğer yörelerindeki istikrarın korunduğunu ileri süren Bekri, özerk bölge yönetiminin kaçan failleri arama ve suçluları tespit etme çalışmalarını hızlandırdığını, aynı zamanda Urumçi'deki üretim ve yaşam düzeninin normale dönüştürülmesi için yoğun çaba harcadığını belirtti.

Çin yönetimi tarafından açıklanan son istatistiklere göre, 5 Temmuz günü yaşanan olaylarda çoğu sivil olmak üzere toplam 197 kişi öldü ve olaylardan sonra da 1400 kişi tutuklandı.

Sayıları 1600'ü geçen yaralılardan 539'unun tedavisinin sürmekte olduğu bildirildi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.