Başbuğ`un açıklaması sonrası ortalık karıştı.

Başbuğ 30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle bir açıklama yaptı. İktidar ve muhalefet birbirine girdi.AKP açıklamaya sonuna kadar katılıyoruz diyor ama Başbuğ`un açıklamasında Ulus Devlet ve Üniter Devlet vurgusu ön planda yani Demokrasi Açılımı`nın bir anlamda köküne dinamit koyan türde açıklama. MHP artık süreç bitmiştir derken, CHP ise neden MGK bildirinde de aynı görüşleri savunmadınız diye askere sitemde bulundu. Anlaşılan TSK gerçek niyetini açıklamak için 30 Ağustos`u beklemeyi uygun görmüş.İşte Başbuğ`un açıklması ve tepkiler...

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, Zafer Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda Kürt açılımına ilişkin ifadelerini “İyi bir vurgulama yapmış sayın Genelkurmay Başkanı. Ama gönül isterdi ki bu duyarlılık MGK bildirisine de yansısın” şeklinde değerlendirdi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise "Kürt açılımı adı altında bir etnik kimliğin sorunlarının siyasi çözümünü amaçlayan bu proje bu açıklama ile bitmiştir. Bu projeyi buna rağmen devam ettirmek ısrarı, iddiası bölücülük olur, bu kanunlarımıza göre suçtur" açıklamasında bulundu.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ’un mesajını, "Farklı düşünmüyoruz" şeklinde destekledi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, Zafer Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda Kürt açılımına ilişkin ifadelerini “İyi bir vurgulama yapmış sayın Genelkurmay Başkanı. Ama gönül isterdi ki bu duyarlılık MGK bildirisine de yansısın” şeklinde değerlendirdi. Anadol, Washington’da Nisan ayında Atlantik Konseyi’nin Kürt açılımına ilişkin toplantısı konusunda Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen “Türkiye’den kimsenin katılmadığı”yönündeki açıklamalarını eleştirerek “Türkiye ve Kuzey Irak’tan 14 kişi katılmış. Hükümetten açıklama yapmasını istiyorum; bu 14 kişi kim? Katılmadık demekle olmaz.” diye konuştu. Anadol, hükümetin HSYK ile ilgili yasayı değişikliğini gündeme getirecek olmasını “Bu yılbaşından evvel yargıyı tümüyle ele geçirme çabasıdır” sözleriyle değerlendirdi.

Anadol Meclis’te düzenlediği "Çevre katliamı” konulu basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Anadol bir soru üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Zafer Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda yer alan Kürt açılımıyla ilgili ifadelerini “Türkiye devletinin bölünmez bir bütün olduğu, dilinin Türkçe olduğu anayasada var. Bunu tekrar etmişler, iyi bir vurgulama yapmış sayın Genelkurmay Başkanı. Ama gönül isterdi ki MGK bildirisine de bunlar yansısın. Terörle mücadeledeki kararlılık her MGK bildirisinde yer alıyordu son MGK bildirisinde bu yok. Gönül isterdi ki bu duyarlılık MGK bildirisine de yansısın” dedi.

“HÜKÜMET KATILANLARI AÇIKLASIN”
Anadol, Atlantik Konseyi tarafından Washington’da yapılan ve “PKK’ya genel af” önerisi getirilen toplantıya ilişkin bir soru üzerine ise şöyle konuştu:
“Bu toplantı Nisan ayı içinde yapılmış, finanse eden devlet Norveç. Bu toplantıya Norveç’in Washington’daki büyükelçisi katılmış, ABD ve İngiltere’nin Ankara’da görev yapan eski büyükelçileri katılmış, Türkiye ve Kuzey Irak’tan da 14 kişi katılmış. Hükümetten açıklama yapmasını istiyorum; bu 14 kişi kim? Katılmadık demekle olmaz. Katılanların görevleri nedir? Türkiye ile ilgili konuşmalar yapılacak, gıyabımızda formüller, çözümler üretilecek, bu ulusal onurumuzu da zedeleyen bir şeydir. Hükümet ortaya çıkmasa konuşmayacaktı . Çok kötü sözcükler kullanarak, küfürler ederek yürütülen bu polemik Türkiye’ye yarar sağlamaz. İnsan sinirlenebilir ama politikada diline hakim olması, düzeyi düşürmemesi lazım.”
Anadol, Amerikan Büyükelçisi’nin Kürt açılımının bir Türk projesi olduğuna ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine “Washington’da bir toplantı yapıldığı ortada iken buna Türk projesi demek inandırıcı değildir. Ben inanmıyorum.”dedi. “YARGIYI TÜMÜYLE ELEGEÇİRME ÇABASIDIR”
Anadol, hükümetin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’yla ilgili yasa hazırlığı içinde olduğunun hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:
“AKP Kürt açılımıyla ilgili projesini açıklamadan, ne yapacağını söylemeden bizi ortak etmek istiyor, her fırsatta gelin konuşalım diyor. Ama HSYK ile ilgili konu Bakanlar Kurulu’nda müzakere ediliyor. CHP’ye ne düşünüyorsun diyen yok. HSYK anayasal bir kurum. Bunun için yasayı değil anayasayı değiştirmek lazım. Cemil Çiçek dün yaptığı açıklama ile kamuoyunu yanılttı. Bu yılbaşından evvel yargıyı tümüyle ele geçirme çabasıdır. Bu da bir cambaza bak olayıdır. AKP iktidarının hedefi ortaya çıkmıştır, hedefi kuvvetler ayrılığıdır. Yasama tahakküm altına alınmıştır şimdi yargıyı tahakküm altına alma çabası var.”

MHP: AÇILIM BİTMİŞTİR, BUNDAN SONRASI BÖLÜCÜLÜKTÜR MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da mesajı olumlu değerlendiren isimlerden biri oldu. Şandır, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Zafer Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda Kürt açılımına yönelik ifadeleri olumlu bulduklarını belirterek “Malumun ilanıdır, bu açıklama ile bu açılım bitmiştir. Devamında ısrar bölücülük olur” diye konuştu. Şandır, Orgeneral Başbuğ’un açıklamaları ile Kürt açılımının “Devlet Projesi” olmadığının ortaya çıktığını belirterek “AKP’li Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün desteklemiş olması bu projesi devlet projesi yapmaz. Sayın başbakanı bu girdiği çıkmaz sokaktan geri dönmeye davet ediyoruz” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Meclis’te gazetecilerin soruları üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Kürt açılımıyla ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Başbuğ’un açıklamalarını olumlu bulduklarını kaydeden Şandır, “Malumu ilan etmiştir. TSK’nin yetkisi ve görevi anayasamızda, kanunlarımızda çok açık belirtilmiştir. Kanunların, tarihi misyonun yüklediği gereken duruşu Sayın Genelkurmay Başkanı ortaya koymuştur.”dedi. Başbuğ’un açıklamaları ile “üç yalan”ın ortaya çıktığını savunan Şandır, şöyle konuştu:

“Birincisi; bize göre bir yıkım projesi olan bu Kürt açılımı,-demokratik açılım projesi- bir devlet projesi değildir. AKP’li Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün desteklemiş olması, bu projeyi devlet projesi yapmaz, bu ortaya çıkmıştır. Bu proje, dış mihraklı, Abdullah Gül destekli AKP projesidir. Bize göre yıkım projesidir, bize göre ihanet projesidir. İkinci yalan; bu projeye MGK’nın destek verdiği, tasvip ettiği ve devamını tavsiye ettiği yalanı da ortaya çıkmıştır. TSK anayasanın değiştirilemez maddelerinin tartışılmasının bir özgürlük olmadığını ifade etmiştir. Dolayısıyla AKP ve yandaşları tarafından, Kürt açılımı adı altında bir etnik kimliğin sorunlarının siyasi çözümünü amaçlayan bu proje bu açıklama ile bitmiştir. Bu projeyi buna rağmen devam ettirmek ısrarı, iddiası bölücülük olur, bu kanunlarımıza göre suçtur, ülkemizin geleceği açısından da ihanet olur. Bu toplumu daha fazla germeye gerek yok, bu toplumu etnik sorunların siyasi çözümü amaçlanarak ayrıştırıp, cepheleştirip çatıştırmak ülkemizin geleceği açısından en büyük tehlikedir.”

“BAŞBAKANI GİRDİĞİ ÇIKMAZ SOKAKTAN GERİ DÖNMEYE DAVET EDİYORUZ”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin MGK toplantısından sonra yaptığı açıklamada sorduğu soruların cevabını bugün Genelkurmay Başkanı’nın verdiğini, bu cevabın aynı zamanda Kürt açılımı projesinin sahiplerine de bir cevap olduğunu kaydeden Mehmet Şandır, “Etnik temelde sorunları tartıştığınızda bulacağınız her çözüm ayrışmaya sebep olur. Sayın Başbakan’ın ifadesi ile 36 tane etnik grup var. Bize göre Türkleri de etnik grup sayarsak bu sayının daha da fazla olması gerekir. Türkiye bir çiçek bahçesidir. Bunları siz sorunlu kabul eder, sorunların çözümünü siyaset üreterek bulmaya çalışırsanız, bu ülkeyi azınlıklar cehennemine dönüştürürsünüz. Bu ülkenin geleceğine karşı yapılacak en büyük ihanet de bu olur. Sayın iktidarı sayın başbakanı bu girdiği çıkmaz sokaktan geri dönmeye davet ediyoruz. Türkiye’yi daha fazla germeye, ayrıştırmaya hiç kimsenin hakkı bulunmamaktadır” diye konuştu.

AKP: FARKLI DÜŞÜNMÜYORUZ
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ’un mesajını, "Farklı düşünmüyoruz" şeklinde destekledi. Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Son günlerde MGK’nın “Devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü pekiştirmek, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak üzere, İçişleri Bakanlığı eşgüdümünde yapılan çalışmalar hakkında Kurul`a bilgi sunulmuş ve çalışmaların devamı tavsiye edilmiştir.” karanını ardından MGK üyelerine dönük hem MHP’den, hem de CHP’den eleştiriler geldi. Haksız eleştiriler dozunu artırarak devam etti. Sayın Cumhurbaşkanı yanıt da verdi, ‘yakışıksız’ dedi ama bu eleştiriler durmadı. Burada Sayın Genelkurmay Başkanı’nın söylediği sözlerin hepsine biz de katılıyoruz. Kırmızı çizgileri zaten anayasa koymuş. 4. Maddenin başlığı çok net ve açık; 1’inci, 2’nci ve 3’üncü maddeler değiştirilemez, değiştirilmesi teklif edilemez. Biz AK Parti olarak bunları her defasında dile getirdik. Biz bunları dile getirmemişiz gibi bize eleştiriler yapıldı. MGK kararından sonra TSK mensuplarına dönük olarak da devam edildi. Sayın Genelkurmay Başkanımız da bu açıklaması ile ‘biz dün nasılsak bugün de öyleyiz, hassasiyetimizin bilinmesini istiyoruz’ diyor. Ayrıca ‘TSK bölücü terör örgütüne karşı mücadelesini sürdürürken ‘güvenlik alanının dışında kalan ekonomi, sosyo-kültürel ve uluslararası alanlarda da devlet tarafından gerekli tedbirlerin alınmasının önemli olduğuna inanmaktadır.’ diyor. Yani devletin alacağı tedbirlerin önemli ve gerekli olduğunu ifade ediyor. Genelkurmay Başkanı bunun dışında ‘usul ve yöntem esası belirler,’ diyor ve takip edilecek usul ve yöntemlerde özenli olunmasını istiyor. Hem demokratik açılım sürecini yöneten hükümete hem de muhalefete dönük mesajı var. İfadeleri kullanırken, değerlendirme yapılırken daha özenli olunmalı uyarısında bulunuyor. Ben isabetli bir açıklama olarak değerlendiriyorum. “ (ANKA /NTV)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.