PAKİSTAN ORDUSU MEDRESELİLERLE ÇATIŞIYOR

PAKİSTANIN BAŞKENTİ İslamabad'da bir medresedeki öğrencilerle güvenlik güçleri arasında önceki gün çıkan çatışmaların ardından bölgede yaşanan gergin bir bekleyiş sürüyor.

Gerilimin odağındaki Lal Camii'ni kuşatan güvenlik güçleri, içerideki öğrencilere teslim olmaları yönündeki çağrısını yineledi. Camii dışında, içerideki binlerce kişiye uyarı mahiyetinde bir dizi patlama gerçekleştirildiği haberleri geliyor.

Photo

Ancak öğrenciler adına konuşan bir din adamı, bu kişilerin terörist olmadığını ve silahlarını bırakmayacaklarını söyledi. Salı günü, öğrenciler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada en az 14 kişi ölmüştü.

Dün de, Lal Camii'nin baş imamı kaçarken yakalanmıştı. Molana Abdül Aziz'in camiden üzerine geçirdiği çarşafla kadın kılığında kaçmaya çalıştığı açıklandı.

Photo

Yetkililer, üst kademelerdeki medrese hocası haricinde teslim olan diğer herkese af önermişti. Yaklaşık 700 öğrenci teslim olmayı kabul etti. Fakat Lal Camii ve külliyesinde hâlâ 2 bin ila 4 bin talebenin bulunduğu belirtiliyor.

Medrese kuşatma altında

Pervez Müşerref hükümeti, camiye baskın düzenlemek yerine kuşatmayı tercih etti. Külliye çevresinde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edilirken askerler cami çevresindeki sokaklara dikenli tel çekerek gazetecileri bölgeden uzaklaştırdı.

Photo

Bazı din adamlarının gece boyunca öğrenciler ile güvenlik güçleri arasında arabulucuk yaptığı, ancak çözüme yönelik bir gelişme olmadığı belirtiliyor.

Photo
Pakistan'da halk çatışmaları protesto ediyor...

Pakistan İçişleri Bakanı Zafer İkbal Varaik, camideki grupları ihanet içinde olmak ve İslam dininin itibarına zarar vermekle suçladı. Varaik, bununla birlikte camiye baskın düzenleme planları olmadığını söyledi.

Photo

Taraflar arasında çatışmalar güvenlik güçlerinin cami önündeki barikatı kaldırmak istemesi sonucu patlak vermişti. Çatışmada ölenler arasında bir gazeteci ve bir askerin de bulunduğu bildiriliyor.

Photo

Lal Camii külliyesi, biri kızlar biri de erkekler için iki ayrı medrese barındırıyor. Haftalardır dini liderler ile hükümet arasındaki gerginliğin odağında bulunan medreselerin öğrencileri, bazı polis memurlarını kaçırmıştı.


Kaynak: BBC ve Ajanslar

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.