Pakistan’da yeni bir savaş cephesi açılıyor


Pakistan"ın batılı müttefiklerine göre İslamabad"daki Lal Mescit"e (Kırmızı Mescit) yapılan askeri saldırı, ülkede var olan diğer silahlı örgütlere kesilmiş cezalar gibi Taliban"ın varlığına verilen bir cezaydı.Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref"in hükümetine göre olay İslam şeriat hukukunu hâkim kılmaya azmetmiş, büyüyen silahlı bir gruba karşı ilk saldırı olarak görüldü. Bu gruptaki önder kişiliklerden biri Perşembe günü olayı şöyle özetledi: “Allah"ın izniyle çok geçmeden Pakistan"da İslami bir devrim gerçekleşecektir.” Yedi günlük Lal Mescidi kuşatmasında öldürülen 60 kişiden biri olan Abdurreşid Gazi"nin kardeşi Mevlana Abdülaziz cenazede konuşuyordu. Kardeşler; Taliban yanlısı camiye koştular ve Salı günü ana askeri harekât başlamadan onu caminin dışında çıkardılar. Lal mescidi destanının yanı sıra “İslami bir devrim”e karşı savaştaki ikinci aşama resimde görülen (resim eklenmeli) kilometrelerce uzaktaki Kuzey Batı Sınır Eyaleti"nin Swat bölgesinde başlamış durumda.Burası Taliban yanlısı yasaklı Tehrik-Nifaz-i-Shariat-i-Muhammedi (İslam Şeriatını Uygulama Hareketi) hareketinin evi olduğundan Lal Mescidi"ndeki olaylara en güçlü tepki burada.Pakistan ordusu bölgede binlerce askeri harekete geçirmiş durumda ve Cuma günü durumu “çok hassas” olarak tanımlayıp bölgenin büyük bir bölümünde gayri resmi sokağa çıkma yasağı uygulamaya başladı. Son birkaç gündür bir kaç güvenlik personelinin ölümüne neden olan olaylar oldu.
Lal mescidinin küçük külliyesinden farklı olarak bu yeni savaş alanı; militanların istedikleri yerde askerlere tuzak kurabilecekleri ve ordunun yüksek dağlarda onların sığınaklarını serbestçe bombalayabileceği bir alan olacaktır. Tedirgin sükunet
Swat eyaletinin Mingora bölgesinde Perşembe akşamıyla birlikte ordu varlığını hissettirmeye başladı. Hava alanı ve diğer önemli merkezler sınır muhafızları ve Swat gözcüleri tarafından korunuyordu. Bütün hükümet binaları kum torbalarından oluşturulmuş sığınaklar tarafından korunuyor. Bir tank ve ağır silah kamyonları konvoyu daha önce döşenen bomba patlamadan saniyeler önce bölgeye giden yolun üstündeki bir köprüden geçti. Askeri araçlar hızlandılar fakat polis eskortunun içine dalan ve patlatılan bir sivil araç tarafından durduruldular. Üç polis ve oradan geçen üç kişi hemen can verdiler.
Titreyen bir polis memuru olan Bakht Rahman bana “canlı bomba konvoya dalmak üzere iken onu kısa bir an için gördüm. Kırk yaşlarında sakallı bir adamdı” dedi.Köprüdeki bomba ve daha önce şahit olunmuş canlı bombalarla birlikte birkaç hafta içinde eğer daha erken olmazsa tabi, Swat Vadisi"ndeki askeri operasyon kesinlik kazanmış gibi görünüyor.
Bu operasyon orduyu, Pakistan"da, Afganistan"daki ayaklanmayı ateşleyebileceği ve sonunda bölgesel bir halifelik ilan edebileceği sağlam bir üs kurma amacıyla birlikte kendini İslami bir devrime adamış radikal silahlı bir ayaklanma ile karşı karşıya getirecektir.
Canlı Yayında bir lider
Bölgede “yaşasın İmam Dhari” nidalarının eşlik ettiği bir öngörü havası var. Imam-Dhari; Swat eyaletinde İslam Şeriatını Uygulama Hareketi lideri Mevlana Feyzullah"ın yaşadığı küçük bir kasaba. Ziyaret etmenin tam zamanıydı. Evine gitmekte hiç zorlanmadım—herkes yerini biliyordu ve herkes hareketin bir üyesiydi. Her şeyden önce Imam-Dhari hareketin karargâhıydı.Dar bir caddeden geçtikten sonra Feyzullah"ın mütevazı evine ulaştık ve birkaç dakika içinde onunla muhabbete tutuştum. İlk önce görünür bir şekilde başvuruda bulunmamış ve kimseyi referans göstermemiş olmamdan rahatsız oldu fakat bölgesel kültür onu kapısında duranı içeri buyur etmeyi zorunlu kılıyordu. Böylelikle uzun sakalı ve siyah başlığıyla 28 yaşındaki bir adam tarafından kucaklanmış oldum.Feyzullah “bana geleceğinizi haber vermediğiniz için size çok fazla zaman ayıramayacağımı çok üzülerek bildirmek zorundayım ve ben medyadan kaçıyorum çünkü buradaki durum çok hassas” dedi."Şu an radyo istasyonuma gidip saldırıların arkasında olmadığımı söylemeye ihtiyacım var ikincisi bölgedeki askeri varlıktan dolayı insanların çığırından çıkmamalarını salık vermeliyim. Kendilerini saldırı ve şiddete bulaşmaktan sakındırmaları için bölgenin insanıyla sürekli bağlantı halinde olmalıyım” dedi.Feyzullah—“Mevlana Radyo” bölgede yaygın bir şekilde böyle biliniyor—yerel otoriteler tarafından yasaklanmış radyo istasyonları işletiyor. Onun sevdiği mevzulardan biri gereksinimleri yok edilen aralarında televizyonunda olduğu elektronik eşyalar mevzusu."Onlar (Pakistan ordusu) buradalar çünkü onlar Pak-Amerikan ordusunu teşkil ediyorlar. Bizi korumak için burada değiller, İngiliz kanunlarını korumak için buradalar. Biz İslam şeriatının bayrakçılarıyız—o yüzden buradalar, bizi şeriat kanunu istemekten alıkoymak için geldiler.Feyzullah, aralarında radyo istasyonlarını çalıştırmanın ve Taliban"a destek olmanın da olduğu birkaç suçtan dolayı aranıyor fakat otoriteler ona yönelik bir şey yapmaktan çekiniyorlar çünkü takipçisi çok fazla.
"Hükümet radyo istasyonlarımı engelledi. Ben bu engellemeleri reddettim. Bunlar ticari olmayan yayın organları, onlar üzerinde sadece İslami programlar yayınlıyorum. İllegal olan başka radyo istasyonları da var fakat onlar müzik ve bayağılık yayınladıkları için hükümet onları önemsemiyor.”Aralarında Çin"e giden ipek yolunun önemli bir kolunun da bulunduğu bütün yollar, İslam Şeriatını Uygulama Hareketi tarafından tutulmuş durumda. Feyzullah bunun İslamabat"taki lal mescidi olayına kitlelerin tepkisi olduğunu söyleyerek kendisinin bununla bir ilgisinin olmadığında ısrar ediyor.Feyzullah "İŞUH, bu bölgedeki tek organizasyon değildir. Aralarında Ceyş-i Muhammed, Harkatul Mücahidin ve Cemaati İslami"nin de bulunduğu başka organizasyonlarda var fakat onlar tarafından yapılan şeylerde bana yıkılıyor” dedi. "Orduya yapılan bu günkü saldırıyı da benim yaptığım söylendi. Ben Mevlana Abdülaziz ile birlikteydim hala onunla birlikteyim fakat şeriatı uygulamanın herhangi bir bireyin değil hükümetin görevi olduğuna inanıyorum.”Lal mescidi saldırısından aylar önce erkek ve kadın toplantılarından gelen öğrenciler başkentte şeriat kanunlarının kabul edilmesi için aralarında adam kaçırma ve hükümet binalarını işgal etmeninde olduğu ses getiren bir dizi eylem gerçekleştirdiler."Lal mescidine gelince biz ona bağlıydık ve eğer imkânlarımız olsaydı kuşatanlarla savaşmak için oraya giderdik. Lal mescidi haklı bir neden için savaşıyordu.”
Feyzullah, Taliban üyesi olduğu şeklindeki suçlamaları hafife alıyor. “bu bir suç değil, bir onurdur. Ben Taliban üyesi olduğumu ve Taliban lideri Molla Ömer"i liderim olarak gördüğümü söylüyorum.” İŞUH, 1990"ların ilk yıllarında Feyzullah"ın kayınbabası Sufi Muhammed tarafından kuruldu. 2001"de ABD liderliğindeki Afganistan işgali başladığında Afganistan"da savaşmaları için 10,000"den fazla genç topladı. Taliban"ın bu kadar hızlı çekilmesiyle bu gençler büyük kayıplar verdiler.Sufi Muhammed Afganistan"dan geri döndüğü zaman tutuklandı ve şu an hala bulunduğu hapishaneye konuldu. İŞUH nerdeyse yok edildi fakat son birkaç yılda Feyzullah"ın çabaları ve Swat Vadisi ile Bajaur eyaletindeki yaklaşık 107 radyo istasyonu sayesinde gittikçe güçlendi ve hala güçleniyor.
Binlerce insan—genç ve yaşlı—hareketin üyesi. Feyzullah, hareketi; faziletin taraftarı ve ahlaksızlığın karşıtı barışçı bir hareket olarak tanımlıyor. Afganistan"daki batı ittifakı onu Taliban"a büyük kaynaklar aktaran, Taliban"ın Pakistan"daki varlığı olarak tanımlıyorlar. Pakistan onu ulusal güvenliği için ciddi bir tehdit olarak görüyor.Nerden bakılırsa bakılsın Pakistan ordusu ile İŞUH arasındaki hesaplaşma bir başlarsa şu kesindir; çatışma bütün sınırları aşan bir çatışma olacaktır.
Syed Saleem Shahzad Asia Times Online'ın Pakistan büro şefidir.


Bu makale Ali Karakuş tarafından Dünya Bülteni için tercüme edilmiştir
.

1 yorum:

  1. YERYÜZÜNDE YALNICA ALLAH C.C İBADET EDİLİİNCEYE KADAR CİHAD EDECEĞİZ.....TAĞUTLARIN SON DEMLERİDİR BUNLAR...ŞEHİDLERİN KANLARI MÜSLAMANLAR YAKIT OLUYOR...
    ZAFERİMİZ YAKINDIR...
    ALLAH C.C AZİZ DİR VE İNTİKAMI ÇABUK ALANDIR
    AMİN
    omer108.blogcu.com

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.