ANKARADA GÜNÜN ESPRİSİ !'Başkentte gitti Ahmet geldi rahmet'


Usta Gazeteci Kamuran Abacıoğlu Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Haber 1’in sorularını cevapladı. Abdullah Gül’ün Meclis'teki konuşmalarını analiz eden Abacıoğlu, başkente aylar sonra yağmur yağması nedeniyle Meclis bahçelerindeki günün esprisini Haber 1 ile paylaştı.
Başkentte günün esprisi
Abdullah Gül Cumhurbaşkanı oldu, mecliste nasıl bir hava vardı?Son yılların en sakın Cumhur başkanlığı seçimi oldu. Her şey baştan belliydi.Gül AKP’den 339 oy aldı. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu Gül’e oy verdiğini söyledi.
Meclis’e Kayseri’den akın yağdı. Özellikle iş adamları geldi. Gül’e destek verdiler. Gül’ün iki oğlu Ahmet Münir ile Mehmet emre töreni izlediler. Locadan babalarını alkışladılar.
Gül’ün konuşmasındaki satır araları nedir sizce?
Gül yemin ettikten sonra güzel bir konuşma yaptı. Demokrasiye sık sık vurgu yaptı. AKP sıralarından bol bol alkış aldı. Herkesin Cumhurbaşkanı olacağını yineledi.
Ankara’da aylar sonra ilk defa yağmur yağınca Meclis bahçesinde esprilere konu oldu. İsmini açıklamayacağım çok ünlü bir gazeteci kulağıma şöyle fısıldadı: “Gitti Ahmet, geldi rahmet”
Gül konuşmasında ayrım yapmadan bütün vatandaşları kucaklayacağını söyledi. Şehitlere de vurgu yaptı. Cumhuriyet’i kolay kurmadığımızı belirtti. Atatürk’e ve bütün Cumhurbaşkanlarını saygıyla anıyorum ve ölenleri de rahmetle anıyorum. Gül hiçbir ayrım yapmadan tarafsız olacağını söyledi. Ancak Cumhuriyet’in temel ilkelerinden olan Laikliği farklı yorumladı. Buna göre Laiklik din ve vicdan özgürlüğünü kapsıyor. Yani laikliğe demokrat bir yorum getirdi. Demokrasiye güvenmemiz gerektiğini belirti. Özgürlüklerimize sahip çıkalım dedi ve AKP kürsülerince bol alış aldı.
Konuşmasında ayrıca AB’ye sıkı sıkıya bağlı olunacağına ve reformlardan taviz verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Asker yemin törenine katılmadı, neler söylemek istersiniz bu konuda?
Mutlaka bir tavır. Neticede artık meşruiyet kazanmış bir Cumhurbaşkanı. Herkesin saygı duyması gerekir. Zamanla herkes onu kabul eder Cumhurbaşkanı olarak. Ordunun da gücünü arttıracağız mesajını verdi. Tarafsız olacağını yineledi.
Sizce Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığı görevini iyi bir şekilde üstesinden gelebilecek mi?
Abdullah Gül’ün görevini gerçekten layıkıyla yapacağına inanıyorum. Gül Dış İşleri Bakanlığı yapmış, devlet adamı vasfı taşıyan, siyasi nezaketiyle başarılı bir insan.
Yüce Meclis’in desteğini her zaman her şartta arayacağını bildirdi. Kapısının herkese açık olacağını bildirdi. Kimseye karşı ayrım gözetmeyeceğini söyledi. Özgürlüklerin üzerine titreyeceğini. Şeffaf bir tutum içinde tarafsız bir şekilde görevini ifşa edeceğini vurguladı.
Genel olarak nasıl bir seçim havası vardı Meclis’te?
Genel anlamda AKP açısından gösteriden, tantanadan uzak bir seçim oldu. Allah mahcup etmesin diyorum.

KAYNAK: Cevriye Kibar / Haber 1

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.