Filipinler’de çatışmalar alevlendi

Moro’nun bağımsızlığı için mücadele veren Müslüman direnişçiler, son iki gündür hükümet güçlerine ağır kayıplar verdirdi.

Filipinler’de bağımsızlık yanlısı Müslümanlar ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalar yoğunlaştı. Ülkenin güneydeki Jolo adasında güvenlik güçleriyle bağımsızlık yanlısı Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda, 50'den fazla kişinin öldüğü bildirildi. I Filipinler’de güvenlik güçleriyle Müslüman direnişçiler arasındaki çatışmaların, önceki gün Müslüman direnişçilerce düzenlenen ve 10 askerin ölmesi, 1 askerin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırı üzerine başladığını bildiren yetkililer, bölgeye takviye kuvvetler sevk edildiğini ve askerlerin Müslüman direnişçilerin izini sürmeye başladıklarını kaydetti.
Filipinler'in güneyinde bulunan ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Moro, Mindanao ve bunlara bağlı bazı adalarda 1970'ten buyana Müslümanlar tarafından bağımsızlık mücadelesi verilmektedir. Müslümanların bağımsızlık mücadelesini koordine etmek üzere ilk ortaya çıkan hareket 1972'de kurulan Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'dir. Bu cephenin liderliğini kuruluşundan buyana Nur Misvari yapmaktadır. Hareketin kuruluşunda Misvari'den sonra gelen ve Kahire'de İslâmi ilimler öğrenimi görmüş olan Selâmet Haşim ise MNLF'nin lideri Nur Misvari'nin laik bir anlayışa sahip olduğu gerekçesiyle 1977'de bu hareketten ayrılarak Moro İslâmi Kurtuluş Cephesi adında bir başka örgüt kurdu. Bu ayrılma olayında MNLF'nin 1976'da Filipinler hükümetiyle Libya'nın Trablus kentinde bir ateşkes anlaşması imzalamasının da önemli etkisi oldu. Moro’daki bağımsızlık mücadelesinin başladığından bu yana, toplam 125 binden fazla insanın hayatını kaybettiği bildirildi. (Vakit)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.