TTK Başkanı Halaçoğlu: İncirlik kapatılsın

Sözde Ermeni soykırımı tasarısı ile ilgili Türkiye'nin net ve katı bir tavır sergilemesi gerektiğinin altını çizdi
Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda Kasım ayında görüşülecek sözde Ermeni soykırımı tasarısı ile ilgili alınması düşünülen kararın, hukuka uygun olmadığını, siyasi olarak konuya bakıldığını söyledi.

Türkiye'nin net ve katı bir tavır sergilemesi gerektiğinin altını çizen Halaçoğlu, bu çerçevede İncirlik'in kapatılmasını önerdi.

TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Cihan'a, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen sözde Ermeni soykırım tasarısını değerlendirdi. Halaçoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen Ortak Tarih Komisyonu kurulması teklifini hatırlattı.

Söz konusu teklifin, tarihi bir yüzleşmeyi arzu eden, ortaya çıkan sonuçları kabul etme noktasında, açık tavır takınan bir anlayışın ürünü olduğunu söyleyen Halaçoğlu, "Biz bilim adamları olarak yapacağımız araştırmayı yapmış ve ortaya koymuşuz. Buna bağlı olarak da Türkiye Cumhuriyeti siyasi otoriteleri Tarih Komisyonu kurulması teklifinde bulunmuşlar. Tarih Komisyonu kurulması teklifi kabul edilirse devreye tekrar gireceğiz ama kabul edilmediği için devreden çıkmış oluyoruz" diye konuştu.

"KONUYA SİYASİ BAKIYORLAR"
"Karşıdakilerin herhangi bir araştırmaya gerek duymadan bu konuda karar vermeye kalkmaları, iyi niyetli olmadıklarını gösteriyor" diyen Halaçoğlu, alınması düşünülen kararın, iyi niyetli ve hukuka uygun bir karar olmadığını belirtti. Soykırım kararı vermenin Temsilciler Meclisi'nin görevi olmadığını kaydeden Halaçoğlu, "Tamamen siyasi olarak konuya bakılıyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin net ve katı tavrını göstermesi gerektiğini vurgulayan Halaçoğlu, "Biz tüm belgeleri ortaya koyduk, bundan sonra siyaset konuşacak. Siyasi otoritenin buna karşı tavırlar alması gerekir. Bilim adamları olarak yaptırım gücümüz yok, ancak neler yapılabileceğini söyleyebiliriz. Türkiye siyasi olarak ABD ile ilişkilerini bu alınacak karar doğrultusunda revize edebilir" dedi.

"İNCİRLİK VE HABUR SINIR KAPISINI KAPATALIM"
Halaçoğlu, bu kararın, Türkiye'yi suçlayan, töhmet altında bırakan, soykırım gibi çok ağır bir suç ile suçlayan bir karar olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:

"Her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti'ni ilgilendirmiyor deseler de 1923'e kadar almışlardır ve aldıkları karar benim babamdır, dedemdir, büyükbabamdır. Doğrudan beni ilgilendiriyor. Beni suçladığına göre, bana karşı düşmanca alınmış bir karar anlamını taşır. O zaman bana düşmanlık besleyen ülke ile nasıl bir tavır içinde ve ilişki içinde bulunabilirsem, o çerçevede davranmam gerekir. İncirlik'in kapatılmasından, Habur sınır kapısının kapatılmasına kadar (ABD'nin oradaki lojistik destek unsurunu kırmak açısından söylüyorum), elektrik verilmemesine kadar herşey bunun içine girebilir. Onun ötesinde, belki Suriye ile İran ile daha yakın ilişkiler kurulabilir. Böylece, bu ilişkilerin kurulması karşısında ABD'nin Ortadoğu'da yürüttüğü tüm politikalar zaafa uğrayacaktır."

Halaçoğlu, "Temsilciler Meclisi'nde tasarı görüşülmeden Ermenistan ile ilişkileri düzeltelim" önerilerine de cevap verdi. Böyle bir tutumun yanlış olacağını aktaran Halaçoğlu, bunun taviz olarak algılanacağını ifade etti. Halaçoğlu, tasarıyı destekleyen her ülkeye karşı Türkiye'nin, katı tavrını daha da sertleştirerek göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Cihan

1 yorum:

  1. Nurullah AYDIN
    NATO İşgal Güçü
    http://www.mevzuvatan.com/yazar/1407-nato-isgal-gucu.html

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.