D.TÜRKİSTANDA YİNE DARAĞAÇLARI KURULDU!

dogu_turkistanÇin'de bağımsızlık savaşçısı 6 Uygur Türkü sözde "ayrılıkçı faaliyetlerinden" dolayı ölüm ve ömür boyu hapis cezalarına çarptırıldı. Hükümetin www.china.com.cn adresindeki resmi sitesinde yer alan açıklamada...

Doğu Türkistan İslami Hareketi üyesi oldukları iddia edilen söz konusu altı Uygur Türkü hakkında Kaşgar'daki yerel mahkeme tarafından 8 Kasım'da "ayrılıkçı faaliyetlere katılmak, yasa dışı şekilde patlayıcı imal etmek ve terör kamplarında eğitilmek" suçlarından ölüm, 2 yıl ertelemeli idam ve ömür boyu hapis cezaları verildiği kaydedildi.

Geçen Ocak ayında Pamir Yaylasında işgalci Çin güçleri ile girilen bir çatışma sonucu yakalanan altı kişiden üçü ölüm, ikisi ertelemeli idam ve biri ömür boyu hapis cezalarına çarptırıldı. Açıklamada, çatışmada "terörist gruptan" 18 kişinin öldürüldüğü, 17 kişinin yakalandığı belirtildi.

Çin yönetimi Pakistan, Afganistan ve Orta Asya ile sınırı bulunan Doğu Türkistan'da (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) "bağımsız Doğu Türkistan Devleti" kurmayı amaçlayan "ayrılıkçı faaliyetlere" karşı yoğun bir kampanya yürütüyor. Özerk Bölge Başkanı İsmail Taliveldi geçen Mart ayında yaptığı açıklamada, bu grupların El Kaide örgütüyle bağlantısı olduğunu ileri sürmüştü.

İnsan hakları örgütleri ise Pekin yönetiminin ABD'nin başını çektiği terörle mücadele savaşına verdiği desteği, Uygur Türklerini bastırmasını haklı göstermek için kullandığını iddia ediyor. Zengin petrol ve doğal gaz yataklarına sahip Doğu Türkistan'da milyonlarca Uygur ve Kazak Türkü yaşıyor.

TÜRKGÜNDEM

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.