'O' An... ((((( Alıntı )))))


Çocuk işçilere "hayır"

Hindistan'da çekilen bir fotoğrafla başlıyoruz. Fotoğraftakiler çocuk işçi çalıştırılmasını protesto eden hintli çocuklar. Önceleri işçi olarak çalıştırılan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından okullarına geri dönmeleri sağlanan çocuklar. Çocuk işçilerin çaresizliği ve güçsüzlüğünü anlatmak için kollarını bağlamışlar, o ana bakınca ''bu yola başvurmasalar da sadece bakışları yaşadıkları sıkıntıları anlatmaya yeterdi'' diye düşünüyor insan.

Gerçek mesaj gözlerde

Deprem felaketi yaşayan Endonezyadan bir fotoğraf. Enkazın önüne yardım isteyen bir tabela konmuş. Yola evrensel yardım çağrısı S.O.S. yazılmış. Bunların hepsi kareye girmiş. Ama yıkılmış evinin önündeki çocuğun bakışları bu mesajları bastırmış.
__________________

İnsani çağrı

Associated Press Haber Ajansı, Save the Children adlı uluslararası sivil toplum kuruluşunun çağrısı üzerine bir çalışma yapıp Afrikadaki hasta çocukların fotoğraflarından oluşan bir seri ortaya çıkarmış. Sözünü ettiğimiz çağrı, zengin ülkelere... Küçük maddi yardımlarla Afrikada tedavi edilebilir hastalıklardan mustarip çocuklar ölümden kurtarılabilir. deniyor. Ailesinin adını vermediği bu çocuk Senegalin başkenti Dakardaki bir hastanede yatıyor. Save the Childrenın çağrısı hem fotoğrafla gelen bilgide hem de çocuğun insanı bırakmayan bakışlarında yazıyor.
__________________

Klasikleşmiş tablo

Keşmir'in Hindistan'ın kontrolü altında bulunan bölgede 1947'den beri yaşanan sahnelerden biri. Hindistan'la Pakistan arasında iki ülkeyi savaşın eşiğine kadar getiren anlaşmazlık bir yana, çatışmalar yüzünden bu süre içinde 70 bin insan öldü. 26 Haziran'da polisin şüphelerine göre, ayrılıkçı militanlar 3 kişiyi öldürdü. O sırada öldürülenlerden birinin yakınları evin penceresinden cenazeyi izliyordu. AP Ajansı'ndan Rafiq Maqbool deklanşöre bastığında ışık yüz ifadelerini kullanarak 60 yıldır süregelen acının orada artık klasikleşmiş tablosunu oluşturuyordu.
__________________

Kurtuluş Ordusu
Sudan'ın batısındaki Darfurda 2003 Şubatında başlayan ayaklanmadan bu yana, otuz bine yakın sivil ve milis öldü.

Bir milyondan fazla kişi köylerini terk etmek zorunda kaldı. Yüz binden fazlası da Çadıa sığındı. Geride kalanlarsa açlık ve sefaletle mücadele ediyor. Fotoğraf, Darfur Barış Anlaşmasına muhalefet eden Sudan Kurtuluş Ordusu'nun merkezi sayılan Finna kentindeki bir kampta çekilmiş. Gözleri kan içinde kalmış bu adam da Kurtuluş Ordusu'nun üyelerinden biri.
Karede görülmüyor ama o anda Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi Mia Farrow da kampta incelemelerde bulunuyor.
__________________

Son veda

Sri Lankada 15 Haziran günü içinde çocukların da bulunduğu bir otobüs, şüphelere göre, Tamil Gerillalarının döşediği bir mayının üzerinden geçince patladı. Hepsi aynı köyden 15i çocuk 64 kişi can verdi. Fotoğraf, toplu cenaze töreninin son aşamasını gösteriyor. Toplu mezara toprak doldurulurken güneş, gölgeleriyle de olsa ölenlerin yakınlarına son bir yakın veda olanağı veriyor.
__________________

Umudun gömüldüğü an

Kudüste Zeytindağında, Filistinli gerillaların kaçırıp öldürdüğü İsrailli 18 yaşındaki Eliahu Asherinin cenazesi... Yakınlarından ikisi, gencin mezara konmasını izliyor. O anda birinin duyguları çakır gözlerini başka yöne çeviriyor. Yüzünde yakınını öyle görmenin dehşeti diğeri ise o ana kadar saklamış gibi, bakışlarında umudunu da bakışlarını kullanarak içine gömüyor
__________________

Masumiyetin tablosu

Afganistanda Kabildeki bir çay evinde baba ve kızı... Baba, kızının tatlılığından ve foto muhabiri Rodrigo Abdın ilgisinden hoşnut ve gururlu. Işıksa hoş bir sürprizle çocuğun o ana ağırlığını koyan masumiyetini okşuyor. Sonuçta ilahi tablolardakine benzer bir ortam oluşuyor.
__________________

İnsan emeği parça parça olunca

Hindistan Alangda insan emeğinin parça parça edildiği bir yer vardır. Bir gemi söküm yeri... Kora Swain burada çalışıyor. Akşam işten döndükten sonra köyünün havuzunda yıkanmış dışarı çıkıyor. Bacağını bu gemi söküm işinde kaybetmiş. Gün boyu gemilerden söktüğü parçalar erimeye gidiyor. Akşamları da bu banyo için bacağını söküyor. Geçici olarak...
__________________
Balon Festivali

Amerika Birleşik Devletlerinin Kolorado Eyaletinde düzenlenen balon festivali sırasında çekilmiş bir fotoğraf. Katılımcılardan Todd Schweer, dev balonunun şişirilmesine nezaret ediyor. O anda ne kadar küçük görünürse görünsün hala o sırada yapılan işin patronu olduğu farkediliyor.
__________________
Zurih Kentine Yıldırım Düşüyor

İsviçrenin Zurih Kentine yıldırım düşüyor. Ama fotoğrafçı bu kadar yakından yıldırım görüntüleyebilecek kadar şanslı, donanımlı ve becerikli ki o an, gökyüzünün çatırdadığı ve öte tarafın göz kamaştırıcı ışığının göründüğü bir fotoğrafa dönüşüyor.
__________________
Maskeli Hüzün

Filistinde Gazzede o sırada Filistin Halk Direniş Komiteleri Sözcüsü bir açıklama yapıyordu. Kaçırdıkları İsrailli askerin güvenli bir yerde sağ olduğunu anlatıyordu. Basın toplantısı izleyen AP Foto Muhabiri Hatem Moussa, orada bulunan yüzü maskeli bir Filistin Halk Direniş Komiteleri militanının yakın plan fotoğrafını çekiyordu. Basın toplantısında şiddet konuşuluyordu. Militanın gözlerinde de bir maske bulunuyordu. Kararlı, kayıtsız bakışın maskesi... Ama foto muhabiri, kanayan bir yaradan gelen kanın giysi üzerine yayılması gibi bakışlardaki maskeye dağılan hüznü kayda geçiriyordu.
__________________

Dekorun Azizliği

Filistinden bir fotoğraf daha... Batı Şeriada Nablusta militanlar Hamasa destek gösterisi yapıyorlar. Mekan bir pazar yeri. Mekanda sorun yok ama dekor uygun düşmüyor. Hatta mayolar, serin yazlık giysiler o anda hayatın tercih edilen boyutunu simgelediğinden midir nedir? Dekor militanlara ağır basıyor...
__________________

Hayaller Arası

Geçtiğimiz,bulunduğumuz ortamlarda önemli, önemsiz sayısız olay oluyor. Fotoğraflar, bunların hiçbiri boyutuna yakın olanlarının yakalanmasına olanak veriyor. Hem ayrıca fotoğraf, önemsiz sıfatı üzerindeki önyargı tozlarını da temizliyor. Bir örnek... İstanbul Unkapanı... Bir evsiz cep telefonu reklamına bakıyor. NTV Kameramanı Bahattin Demir, oradan geçerken olayı gördüğünde deklanşöre basıyor. Bir insanla hayalleri arasındaki görünmez diyaloğun belirdiği o önemli anı yakalıyor.
__________________

Futbol cambazı olmak

Çinde bir ilkokulda çocuklar cambaz ayaklıklarıyla futbol oynuyor. Çocukları bu şekilde futbol oynamaya sevketmenin amacı, Dünya Kupasının popülerliğini kullanarak Çindeki bu geleneksel eğlenceyi yaşatmak. O anın üst kısmında sorun yok. Çocuklar heyecanlı. Ama sanki futbol topu olanları yadırgamış gibi.
__________________

Maskeli Yüzücü

Amerikada bir eğlence parkının havuzunda 7 yaşındaki Jacop su altından görüntüleniyor. Yüzündeki maske su yüzeyindeki görüntü için tasarlanmış. Su yüzeyinde köpekbalığı sanılsın diye... Ama bu açıdan tuhaf bir şeye dönüşmüş.
__________________

Atlayış Anı

Amerika'da Washington Eyaleti'ndeki Seattlle kenti sahilinde bir can kurtaran altama platformu yanında menavra yaparken ortaya çıkan bir o an. Fotoğrafın iki boyutluluğunun hınzırlaştığı bir o an...
__________________

Uçurtmalar Bile Tedirgindi

İsrail, Pazar günü kaçırılan bir askerinin serbest bırakılması için tanıdığı sürenin dolmasından sonra Gazzede operasyon başlattı. Fotoğraf, operasyon öncesindeki gerilimli günlerde Gazze ile Mısır arasındaki sınırda çekildi. Çocuklar, gün batımında uçurtma uçurmaya hazarlanmaktaydı. Sanki gökyüzü gün batımının duygulu renginde değil de, Ne haliniz varsa görün öfkesinin rengindeydi. Filistindeki gerginliğin içinde çocukluklarını orada kısa bir süre içinde de olsa tatmaya çalışan çocuklar da o anda sanki bir şeyler sezmiş gibi tedirgindi. Sanki uçurtmalar bile tedirgindi.
__________________


Yaz tatili arzuları

Amerika Birleşik Devletleri�nin Washington Eyaleti'nde Seattlle kenti yakınlarındaki Pasifik sahilinde, plajda o sırada hava sıcaklığı 37 dereceyi aşıyor. O anın kahramanları iki amaçlı bir duruş sergiliyor. Plajcılar hem güneşten korunuyor hem de okuyor. Sunucu da bu o anı ve İnsan Ekibi'nin bir yıl aradan sonra yaz tatili arzuları depreşti. diye okuyor.
__________________

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır... Taraf olunması gerekiyor isede "MÜSLÜMAN ANADOLU İNSANININ " tarafında yer alan HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Sayfalarımızda yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.

"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.