Osmanlı Bunu Nasıl Başardı: '25 ayrı millet bir arada yaşıyordu' Video

'25 ayrı millet bir arada yaşıyordu' Video

13/11/2007



Araştırmacı Yazar Altan Tan, Can DÜndar'ın hazırlayıp sunduğu Neden programında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tan. Dündar'ın 'Askeri bir operasyonla birlikte sosyal ekonomik politikayı sürdürmek mümkün müdür' sorusuna 'kesinlikle mümkündür' cevabını verdi.

Tan, Doğu'da yaşanan sorunun ekonomik olmadığının altını çizdi ve şunları kaydetti:

'Bir sorunu çözebilmek için önce sorunu çok iyi tanımlamak gerekir. Aksi halde her şey havada kalır. Türkiye'nin geçmişine dönüp bir bakması lazım. Bir imparatorluğu vardı bu coğrafyanın. 20 küsür halktan etnik yapıdan oluşan bir imparatorluk... Bu yapı 1. Dünya Savaşı'nda zorlan ve cebren tasfiye edildi. Kuruluş dönemimize bakalım. Bize zorla dayatılan cebren hile ile dayatılan bir sonuç var o dönemde... Ben devlet adamları adına tarihimiz adına üzülüyorum. 622 yıl boyunca hükmetmiş bir gelenek var. O Devletin en önemli devlet adamlarından, başbakanlarından Sokullu Mehmet Paşa... Aynı Sokullunun öz kardeşi Sırbistan patriği... Bu kadar farklılıkları Osmanlı bir arada yürütmüş. Sokullu sırptır. Osmanlı padişahları Ermeni patriğini İstanbul'a getirmiş. Süryani patriği 1932'ye kadar Mardin'de oturmuş. Bağdatlı Arap Mahmut Şevket Paşayı sadrazam yapmış. Ermenilerden bakanlar yapmış. Böyle bir gelenek bir sorununu çözemiyor.

Sultan Abdülhamid, Seyid Ubeydullah'ın oğlu Seyid Abdukadir'i istanbul'a getirmiş danıştay başkanı yapmış, cumhuriyet onu idam etmiş. Biz önce hangi zemindeyiz, nereden buraya geldik buna bakalım. Bize cebren ve hile ile zorlan dayatılan kararlı sonuna kadar kabul etmek zorunda değiliz. Biz kendi hinterlandımıza oturmak sorundayız. işte Kürt sorunu da bu çerçevede bakıldığında devasa bir sorun gibi görülse de devasa bir sorundur. Salt ekonomik değiltir, etnik bir sorundur, kimlik sorunudur. Ekonomik sosyal ve siyasi bir sorundur. Kürt sorunu ayrıdır, terörizm ayrıdır, terörist ayrıdır, terör ayrıdır, Barzani ayrıdır, Talabani ayrıdır, PKK ayrıdır. Bunları iyi ayırmak lazım. Önce sosyolojiye göre, felfesine göre, siyaset bilimine göre ayırt edilmelidir. Ondan sonra kademe kademe teröriz nasıl çözülecek, teröriste ne yapılacak, terör nasıl engellenecek, Barzani ve Talabani'ye ne yapılacak. Kürt sorunu bireysel midir, ulusal sorun mudur, ekonomik rehabilitasyonu nasıl sağlanacak, sosyal yaralar nasıl gündeme gelecek... Bu komple bir siyasi projedir. Dış devletlerin AB'nin, BOP mimarları ABD, İngiltere ve İsrail'in, Çin'in Rusya'nın İran'ın Suriye'nin tek tek buradaki fonksiyonları nedir? Biz BOP projesini birebir uygulamak zorudayız? Yoksa biz bunların karşısına geçip 3. tezimiz mi olmalı? İşte bunların hepsi devlet adamlığı ister. Şimdi 25 Kürdistan beyi ile anlaşan bir Yavuz Sultan Selim yok, Bi Kanuni Sultan Süleyman yok, bir Sultan Abdulhamid yok.



--
Blog Adresim
http://sivilinisiyatif.blogspot.com/
-------------------------------------------------------------------------
İster Mermi Kullansın, İster Oy Pusulası,
İnsan iyi nişan almalı, kuklayı değil kuklacıyı vurmalı...
-------------------------------------------------------------------------

MALCOLM X'İN AZİZ HATIRASINA (Son Günleri/Suikast):
http://www.youtube.com/watch?v=Vf8_oZf7nRo#GU5U2spHI_4

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır... Taraf olunması gerekiyor isede "MÜSLÜMAN ANADOLU İNSANININ " tarafında yer alan HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Sayfalarımızda yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.

"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.