Taliban, Kandahar’a yürüyor

Afganistan'da Amerikan liderliğindeki işgal güçleri tarafından 2001 yılında devrilen Taliban üyelerinin, Kandahar'a yaklaştıkları öğrenildi.
Afganistan'da Amerikan liderliğindeki işgal güçleri tarafından 2001 yılında devrilen Taliban taraftarlarının, Kandahar'a yaklaştıkları öğrenildi. Daha çok, ülkenin güneyinde güçlü olan Taliban'ın bu manevrası, 2001 yılında başlayan işgalden bu yana bir ilk olma özelliği taşıyor. Kandahar, geçmişte Taliban'ın kalesi konumundaydı.

Taliban'ın Kandahar'a ilerleyişini durdurmak isteyen Afgan ve NATO güçleri de saldırılarını artırdı. Kandahar Polis Müdürü Seyid Aga Sakıp, Kandahar'a 12 km. uzaklıktaki Argandab'ı ele geçirmek isteyen Taliban ile Afgan ve NATO askerleri arasında son üç gündür çıkan çatışmalarda "50 Taliban üyesinin öldüğünü, 25'inin de yaralandığını" ifade etti.

Taliban açıklamasında ise Afgan ve işgal güçlerine "büyük zayiat verdirildiği" söylendi. Taliban Sözcüsü Kari Muhammed Yusuf ise üyelerinin Argandab'da 7 kontrol noktasını ele geçirdiğini ifade etti.

'Güvenlik zafiyeti'

ABD'li "The New York Times" gazetesinin bölgedeki Kanadalı ve Afgan askeri yetkililere dayandırdığı haberinde ise "yüzlerce Taliban savaşçısının, Kandahar'ın hemen dışındaki stratejik bölgeleri ele geçirdiği; çatışmaların sürdüğü" ifade edildi. Times, "Argandab diye bilinen bölgenin (Taliban tarafından) kontrol altına alınması, ülkenin en büyük kenti olan Kandahar'a açık bir tehdit" diye yazdı.

Kandahar ve civarında çoğunluğunu Kanadalı askerlerin oluşturduğu NATO güçleri, genellikle kentin batısında Taliban üyeleriyle çatışmalara giriyor. Uzmanlar, Argandab'da yönetim yanlısı aşiret lideri Molla Necib'in iki hafta önce kalp krizinden ölmesi üzerine Kandahar'ın kuzeyinde "güvenlik zafiyeti" meydana geldiğini belirtiyor. Taliban'ın birçok suikast girişiminden kurtulan Necip, İslamcı militanlara karşı bölgede adeta bir emniyet sübabı görevi görüyordu. Gözlemcilere göre Hamid Karzai liderliğindeki Kabil'in zaafları, Arganbab'ın Taliban'ın kontrolüne geçmesine neden oldu.
Dünya Bülteni

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.