Bush terörizmin sembolü olarak yargılanmalı'


Lübnan üst düzey din adamlarından Seyyid Muhammed Hüseyin Fadlallah, Arap ve Müslüman ülkelerin ABD Başkanı George W. Bush'u istenmeyen adam ilan etmesi ve halklarına karşı "savaş suçları işlemekten" yargılaması gerektiğini söyledi.

Fadlallah'ın sözleri Bush'un İran'a karşı Arap ülkelerinin desteğini alma ve Orta Doğu'da barış sürecini ileri götürmek için Orta Doğu ziyareti düzenlediği bir zamana denk geldi.

Fadlallah, yaptığı açıklamada, "Müslüman ve Arap halkından istediğimiz, Amerikan başkanına güle güle demek için işlenen suçları temsil ettiğinden kendisini istenmeyen adam (persona non grata) ilan etmeleridir. (Bush) Bir savaş suçlusu ve dünyada terörizmin tanınmış bir sembolü olarak hemen yargılanmalı." dedi.

İkinci Dünya Savaşı'nda beri görevde bulunanlar içinde Bush'un "en kanlı" olduğunu söyleyen Fadlallah, "(Bush döneminde) Özellikle Irak, Afganistan ve Filistin'de bizim bölgemizde en zalim cinayetler toplu katliamlar gerçekleşti." dedi.

Lübnanlı imam, Bush'un son yedi yıl içinde "bölge ülkelerinin bir çoğunda kaos ve tahribatı yaydığını" söyledi.

Bush'un "bir Filistin devleti" vizyonunu da eleştiren Fadlallah, "Arap ve Müslümanlar şimdi farkındalar. ABD yönetiminin teklif ettiği Filistin devleti gerçek bir hapishaneden başka bir şey değil." dedi.

Bush'un bölgeye ziyareti sebebiyle Arap dünyasında son günlerde çok sayıda protesto gösterisi gerçekleşti.

Cumartesi günü Bayreynliler, üzerinde "Bush hoş gelmedin" yazan pankartlar taşıdı. Manama'daki ABD Büyükelçiliği önünde düzenlenen protesto gösterisinde Irak, Filistin, Hizbullah, Lübnan ve Bahreyn bayrakları taşındı.

Arap ülkelerinin İran'a karşı destek toplama çabalarının sonuçsuz kalacağını Bush'a, söylemeleri gerektiğini söyleyen Fadlallah, "İran'ı bir tehdit ve stratejik bir düşman gösterme girişimleri başarısız oldu. Müslümanlara Müslümanlar içinde bir düşman meydana getirme çalışmalarının arkasında Amerikan silah satışlarını artırma amacının bulunduğu açıktır." dedi.

MISIR MUHALEFETİ BUSH'A 'İSTENMEYEN KATİL' DEDİ

Mısır ana muhalefet partisi, ABD Başkanı George W. Bush'un Mısır ziyareti için "istenmeyen katil" dedi.

Orta Doğu turu kapsamında Bush'un Mısır'ı Çarşamba günü ziyaret etmesi bekleniyor.

Müslüman Kardeşler'den yapılan açıklamada, "Küçük Bush'a (Büyük Bush babası George Bush) şunu diyoruz: 'Ellerin sadece kanlı değil kanımızla ıslanmış'. Ne seni ne de senin Amerikan yönetimini topraklarımızda veya hava sahamızda istemiyoruz." denildi.

Müslüman Kardeşler hareketinin üst düzey rehberi Muhammed Mehdi Akif, Bush'u tahribat ve yıkımların takip ettiğini söyleyerek "Katilleri istemiyoruz" dedi.

Bush'un Somali'yi işgal etmesi için Etiyopya'yı kışkırttığını, İsrail'i desteklediğini, Lübnan'da çeşitli siyasi gruplar arasında anlaşmazlığı körüklediği, Afganistan'in tahribatından ve Irak'ın işgalinden sorumlu olduğunu belirten Mehdi Akif, bu sebeple Bush'un istenmediğini kaydetti.

Mehdi Akif, "Arap topraklarımızdaki soyguncu ve diktatör rejimleri desteklemeye devam ediyorsun. Halklarının isteklerinin tersine onları destekliyorsun. Bütün bu cinayetler Arap ve Müslümanlar arasında Amerikan yönetimine sınırsız nefreti geliştirdi." dedi.

Müslüman Kardeşler Mısır Parlamentosu'nun yaklaşık beşte birini elinde tutuyor. İllegal ilan edildiği için milletvekilleri parlamentoda bağımsız olarak bulunuyor.




Dünya Bülteni

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.