[ANADOLU HABER] duası kabul olmayan Basra halkıyla benzerliklerimiz mi var?

Duasi kabul olmayan Basra halkiyla benzerliklerimiz mi var?

Cizre'de vefatindan once Bagdat, Kufe gibi ilim ve tasavvuf merkezlerini ziyaret ederken Basra'ya da ugrayan buyuk veli Ibrahim Edhem Hazretleri, basina toplanan Basra halkinin sorularina muhatap olur. Sikintilarindan kurtulmak icin yaptiklari dualarinin kabul olmadigindan musteki olan Basralilar, Ibrahim Edhem'den dualarinin kabul olmasini saglayacak nasihatler dinlemek isterler. Ibrahim Edhem de genisce bir konusma yapar Basralilara. Dualarinin kabul olmama sebeplerini de soyle izah eder :- Ey Basra halki!.. der, sizin halinizi inceledim, davranislarinizi gozden gecirdim, kalbinizi gaflet kabugu bagladigini gordum. Bu yuzden dilinizle dua ediyorsunuz ; ama kalbiniz o duaya istirak etmiyor, baska seyleri dusunuyorsunuz... Halbuki Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Hazretleri, "Gafil kalbin duasini Allah kabul etmez!" buyurmustur! Kalbiniz dilinizden gafil dua ediyorsunuz...- "Hangi gunahimiz kalbimizi dilimizle yaptigimiz duamizdan gafil hale getiriyor?" diye sorarlar.- "On madde tespit ettim kalbinizin gaflette kalmasina sebep olan..." diyerek gaflet sebeplerini soyle siralar:***1- Allah'i tanidiginizi soyluyorsunuz; ama emirlerini ve yasaklarini tam tanimiyorsunuz.2- Rasûlullah'i sevdiginizi soyluyorsunuz; ama sunnetine olan sevginizi tam gostermiyorsunuz.3- Kur'an'i dinliyorsunuz; ama manasiyla amel etmek gerektigini dusunmuyorsunuz.4- Seytanin dusmaniniz oldugunu soyluyorsunuz; ama onunla dostluk kurmaktan cekinmiyorsunuz.5- Cenneti sevdiginizi soyluyorsunuz, onun icin bir bedel odemiyorsunuz.6- Cehennemden korktugunuzu iddia ediyorsunuz; ama ondan uzak kalmak icin bir gayret gostermiyorsunuz.7- Olum haktir diyorsunuz, hak olan olumden sonrasi icin bir hazirlik yapmiyorsunuz.8- Giybet etmek gunahtir diyorsunuz, yine de kardeslerinizin giybetini yapmaktan geri kalmiyorsunuz.9- Allah'in lutfettigi sayisiz nimetleri yiyorsunuz, bu nimetlerin gerektirdigi sukru yapmiyorsunuz.10- Cenazelerinizin pesinden gidiyor, olulerinizi kabre gomuyorsunuz, bir gun kendinizin de bu kabre gomuleceginizi dusunmuyorsunuz.***
Ibrahim Edhem sozlerini soyle baglar :

- Ey Basra halki! der, saydigim bu on konudaki duyarsizliginiz kalbinize gaflet veriyor, dua sirasinda gaflette kalan kalbiniz, dilinizle birlesmiyor. Duanizin kabul olmasini istiyorsaniz, dilinizle kalbiniz birlessin. Kafa-kalp birligiyle yapin duanizi!..

***

-Ne dersiniz! Basra halkiyla benzerliklerimiz mi var? Bizim de dilimiz dua ederken kalbimiz bazen baska seylerle mi mesgul? Dualarimizda dilimiz neyi diliyorsa kalbimiz de onu mu dusunmeli? Basralilardaki on maddelik gaflete maruz kalmamak icin bunu incelemeye ihtiyacimiz mi var?


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.