İRAN VE SURİYEYE GİRİŞ İZNİ Mİ VERİLDİ?



İran ve Suriye´ ye giriş izni

Amerikan askerlerine, Saddam´ın adamlarını takip edebilmek için gerekirse İran ve Suriye topraklarına da girebileceği izni verilmiş.

´Irak’taki Amerikan askerlerine, Saddam Hüseyin´in yakın adamlarını takip etmek için İran ve Suriye´ye girebilme izni verilmiş.´ Bu iddia, Amerikan New York Times gazetesine haber olan Wikileaks adlı internet sitesine ait.

GEREKİRSE İRAN VE SURİYE´YE GİRİN
Wikileaks’in ele geçirdiği 2005 yılına ait bir belgede, Amerikalı askerlerin Saddam’ın yakın adamlarını takip etmek amacıyla Suriye ve İran’a girmelerine izin verilirken, daha önce düşman olarak görülen Şii lider Muktada El Sadr’ın yakın adamlarına ise nefsi müdaafa olmadıkça saldırılmaması isteniyor. Belgede, ‘düşman’ olarak görülen Sadr’ın, Irak hükümetinin çabaları sonucu siyasi sürece dahil edildiği ve bu nedenle pozisyonunun değiştiği ifade ediliyor.

BAZI DURUMLARDA BUSH´TAN İZİN ALINMADI
Yayınlanan belgenin bir bölümünde, Amerikan askerlerinin Saddam rejimi üyelerini takip edebilmek için İran ve Suriye’ye girmeleri Savunma Bakanlığı ve Başkan Bush’un iznine tabi iken, bazı durumlarda bu iznin istenmediği belirtildi.

Wikileaks’in belgeyi yayınlamasını eleştiren Amerika’nın Irak’taki askeri sözcüsü Gregory J. Smith, belgenin yayınlanmasının Amerikan askerlerini riske ettiğini söyledi.

WIKILEAKS, GUANTANAMO’YU DA YAYINLAMIŞTI
Wikileaks, daha önce de Amerika’nın Guantanamo’daki tutuklulara nasıl muamele edileceği, 2004 yılındaki Felluce saldırısıyla ilgili askeri değerlendirme ve Amerika’nın Irak’taki askeri teçhizatıyla ilgili belgeler yayınlamıştı.

(habervaktim – Dış Haberler)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.