T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Üniversite Mezunlari Ve Işsizlik - ve tavsiyeler **

Sık sık gördüğüm haberlerden birisi de üniversite mezunu olup iş bulamayan insanlar hakkında çıkan haberler.Ancak içerik belirtilmediğinden verilen haberler yalnızca umutsuzluk pompalıyor olmalı öğrencilere.
İçerik derken şunu kast ediyorum;
  1. Bu işsiz öğrenciler hangi üniversitelerin hangi bölümlerinden mezunlar?
  2. Mezun oldukları bölüm bilgileri haricinde ellerinde hangi bilgi ve becerileri var?
  3. Kişisel gelişim alanında ne durumdalar?
  4. Mevcut iş ilanlarında yer alan kriterlerin hangilerine sahipler?

Tabi bu soruları daha da çoğaltmak mümkün ancak ben bu kadar ile yetineceğim.Sorduğum sorulardan da anlaşılacağı üzere yalnızca, şu kadar üniversite mezunu insan işsiz demek hiç bir anlam taşımıyor. Klasik bir medya zırvası. Benim tavsiyelerim ise şunlar olacak;
  1. Üniversite de öğrenciyken özellikle hafta sonu gazetelerde çıkan iş ilanları takip edilmeli.Bunu yapmak piyasada aranılan işgücünün hangi özelliklere sahip olması gerektiği hakkında fikir verecektir. Bu bilgiye sahipseniz o özelikleri elde etmeye çalışabilirsiniz.
  2. Günümüz de artık sadece mesleki yeterliliklere değil, aynı zamanda farklı özelliklere de sahip olmak gerekiyor.Örneğin her öğrenci öğrenim hayatının başından itibaren bir sivil toplum kuruluşunda(SKT) aktif olarak görev almalı. Abuk sabuk yerlerde zaman öldürmek gibi bir şansınız yok.Zamanınız değerli. Örneğin Tema gibi vakıflarda görev alabilirsiniz.Cv nize eklenecek en önemli özelliklerden biri olacağını unutmayın.
  3. Sosyal zekanızı geliştirin. Yani Kişisel gelişiminize önem verin.Çok ama çok okuyun ki genel kültür sahibi olabilesiniz. Başka türlü genel kültür sahibi olamazsınız.Bu size en az mesleki bilgileriniz kadar fayda sağlıyacak ve potansiyel işverenin gözünden kaçmayacaktır.
  4. Sanırım artık yabancı dil olmadan iş bulmanın ne kadar zor olduğunu herkes biliyor. Kesinlikle başta İngilizce olmak üzere en az bir yabancı dil öğrenin. Bütün bunları yapmak için üniversite eğitiminiz boyunca( ki en az 4 yıl) vaktiniz olacak.
  5. Bu ve benzeri faaliyetlere girmeden iş bulmanın çok ama çok zor olacağı kesin. İşveren verdiği olmasa bile nasılsa seçme şansım çok diye düünerek Zaten eğer iş ilanlarını herhafta öğrenim yaşamınız boyunca takip ederseniz size en iyi rehber olacaktır. Ayrıca mesleğiniz ile ilgili olarak Dünya da neler olup bitiyor, hangi değişimler var gibi temel konuları yakinen takip edin.
  6. Bunlar Türkiye'de ki bir kuralı bozmaz elbette. O kural da malum eş, dost, hemşehri, akraba gibi ilişkiler sayesinde iş bulmanın mümkün olması. Yazdıklarım bu perspektiften bakınca toptan önemsiz de olabilir.
Gene de eğer bu maddeleri yada benzerlerini yaşam ve kariyer planlarının içine dahil etmeyen üniversite mezunları var ve işsizlikten yakınıyorlarsa dönüp biraz da kendi eksikliklerini görmeye çalışsınlar. Şikayet etmek sorunları çözmez.

Meslek sahibi olmuş bir lise mezunu yukarıda ki maddeler gibi konuları önemsiyor ve gerekli çabayı gösteriyorsa, önemsemeyen bir üniversite mezunundan çok daha şanslı olacaktır gibi geliyor bana.
zeytin şu an çevrimdışı AYRICA
Kesinlikle bir yabancı dil öğrenin. Bunu zorunlu olduğunuz için değil gerçekten dünya ile iletişimde olmak için yapın.

- Birçok alandan kitaplar okuyun. Aşk, sevgi romanlarının yanında tarihsel romanlar da okuyun, siyasî kitaplar da okuyun. Ayrıca biyografi de mutlaka okuyun.

- Kendi mesleğinizi tanıtacak kadar, hattâ kendinizi tanıtacak kadar web sitesi yapmayı öğrenin. Ya da yaptırmayı düşünün ve içerik girmeyi öğrenin.

- Bilgisayar sertifikanız olsun ve word, excel, internet gibi bilgisayar birimlerini mutlaka iyi öğrenin.

- Şık giyinmeye gayret edin ve memurlar.net gibi güncel siteleri takip edin...

ve en önemlisi mesleğinizde kendinizi geliştirin. Türkiye'nin en ücra köşesindeki üniversiteden ve hiç tutulmayan bir bölümden mezun olmuş bile olsanız alanınızın 1 numarası olunca size her kurum muhtaç olacaktır... __________________
sende-yaz

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.