T a r a f s ı z D e ğ i l i z

Gates, net işaret alamayınca, Bush müdahale etti

Kuzey Irak operasyonunun bitmesine saatler kala Türkiye'ye gelen ve açıklamaları nedeniyle tartışma yaratan ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in görüşmelerini Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynakları, "Gergin değil, ama iş ağırlıklı ve resmi tonda" diye tanımladı. Pentagon Sözcüsü Geoff Morrell'in ziyareti tanımlarken, "dostane" kelimesini kullanmaması dikkat çekti.
Milliyet'in edindiği bilgilere göre Gates, Ankara görüşmelerinde Türkiye'nin yürüttüğü operasyonun karmaşıklığını anlayışla karşıladığını, ama Irak'ın "toprak bütünlüğünün" zedelenmemesi gerektiğini bildirdi. Gates, operasyonların şeffaflığı konusunda Türk yetkililerin daha açık olması ve Iraklılarla daha fazla bilgi paylaşmasını isterken, sorunun sadece "askeri yollarla çözülemeyeceği" görüşünü de yineledi. Pentagon Sözcüsü, "bu konular çok ciddi ve karmaşık konular. O nedenle ciddi olarak tartıştık, ama iki dost olarak tartıştık. İki taraf da birbirini dinledi" diye konuştu. İstihbarat kozu "Anlık istihbarat konusunda nihai karar Beyaz Saray'dadır" diyen yetkililer, Gates'e Ankara'da verilen mesajların yeterince net olmaması üzerine Başkan George W. Bush'un, "Türkiye oradan olabilen en kısa sürede çıkmalıdır" şeklindeki sert bir açıklama yapmak zorunda kaldığını belirtiyorlar. Washington'da Genelkurmay Başkan Yardımcısı General James Cartwright ve ekibinin birkaç gündür çekilme sürecine dair işaretleri takip ettiği ve TSK'dan gelen bilgilerin Iraklı yetkililerle paylaşıldığı doğrulanan haberler arasında. Robert Gates'in Ankara'da olduğu saatlerde ABD heyetinin ya da askeri birimlerinin Bağdat yönetimi ile çekilme konusunda temas kurduğu da doğrulanan bilgiler arasında. Kürtlerle iletişim Gates aynı zamanda temasları sırasında Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi ile de doğrudan temasa geçmesini istedi. Pentagon kaynakları, "Türk tarafını o ek adımı atmaya ve iletişim kanallarını açık tutmaya hazırlıklı gördük" diye açıkladı.
Gates'in görüşmede Afganistan, füze kalkanı ve savunma sanayii işbirliği konularını da gündeme getirdiği belirtiliyor. Uçakta konuşan Gates, "Gezide gündeme gelen tum konularda nihai anlaşma noktasına geldik diyemem, ama top hareket halinde. Çok uzak bir geleceğe kalmadan bazı konularda anlaşmaya varmayı umuyorum" dedi.
--
SİYASETLE İLGİLENMEYEN AYDINLARI BEKLEYEN KAÇINILMAZ SONUÇ, CAHİLLER TARAFINDAN YÖNETİLMEYE RAZI OLMAKTIR.

EFLATUN
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..
Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.