60 yıllık büyük ayıp

60 yıllık büyük ayıp

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabul edilişinin 60. yılını kutlandığı bir zamanda, uyulması gereken bir kural olan din ve vicdan özgürlülüğünün, ülkemizde başı örtülüler için uygulanmamasının izah edilir bir gerekçesi var mı?
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 60. yılını doldurmasına rağmen başı örtülü Türk vatandaşlarının ne yazık ki bu beyannamenin Din Ve Vicdan Özgürlüğü maddesinden yararlanamadığına dikkat çekti.

İŞTE AYRIMCILIĞIN EN TAZE ÖRNEKLERİ
Anayasa değişikliğine rağmen kamu kurumlarında başörtüsüne karşı olan tutumda hiçbir fark bulunmadığını hatırlatan Başoğlu, şu örnekleri verdi:

"Cerrahpaşa Üniversitesi'nde bir dekan iki doktorun, düzenlenen seminere katılan bayanlara 'başı örtülü kamusal alana girilmez' diye izin vermemiş.

Başı örtülüler KPSS'ye girmek için 5 ayrı bölümde uyarılmış ve başı örtülü olarak sınava alınmamışlardır.

Rize imam hatip lisesi öğrencisinin yarışmada birinci gelmesi üzerine yapılacak törene katılabilmesi için, başını açması şartı ileri sürülmüş, buna bahane olarak da salonda erkek olmadığı belirtilmiştir."

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE RAĞMEN YASAK SÜRÜYOR
"Hem bu haberlerden anladığımız, hem de biliyoruz ki, anayasa değişikliğine rağmen başı örtülülerin durumunda hiçbir değişiklik olmamıştır" diyen Başoğlu, "Hâlâ insanlar başı örtülü olarak hizmetlerini yapamıyorlar. Adeta bir gazeteci ordusu hastanelerde başı örtülü doktor ve hemşire araştırmasına girişmiş ve her gün başı örtülülerin resimleri yayınlanarak görevlerini yapmalarına fırsat verilmemektedir" gibi gerçeklere işaret etti.

İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİ
Başoğlu, "Böylece T.C. devletinde başı örtülü olmak, adeta ikinci sınıf vatandaş olmaktan daha aşağı bir dereceye düşürülmüştür. İnsanların inançlarının gereği olarak başlarını örtmelerinden dolayı aşağılanması horlanması ve okuma ve çalışma haklarının ellerinden alınmasının haklı bir izahı yoktur" dedi.

KIZGINLIK DÜŞMANLIĞA DÖNÜŞTÜ
Başoğlu, "Artık başörtüsüne karşı duyulan kızgınlık, giderek başını örtenlere düşmanlık haline dönüştürülmektedir" dedi ve ekledi: "Yıllardan beri bu durumun bir türlü sonuca kavuşturulamaması üzülecek bir şeydir. Bugüne kadar bir çok defa tekrarlandığı gibi, avukatlar başı örtülü duruşmalara sokulmuyor, doktorlar hastanelere sokulmuyor, başını açmadan hizmet yaptırılmıyor, devlet memuru sınavına girecekleri ve Üniversite sınavına girecekleri başlarının mutlaka açık olması şartı hâlâ sürdürülüyor. Anayasa'da hukuk devleti olması ve uygulamaların hukuka uygun yürütülmesi zorunlu olmasına rağmen, kanun varmış gibi yasağın hiç ara vermeden ve yeni kurallar bularak uygulanmasının ülkemizin özellikle Müslüman ülkeler nazarında itibarını zedelemektedir."

EVRENSEL BEYANNAME KİMİN İÇİN?
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilişinin 60. yılında, uyulması gereken bir kural olan din ve vicdan özgürlülüğünün, ülkemizde başı örtülüler için uygulanmamasına da dikkat çeken Başoğlu, "Her şeye rağmen başı örtülülere yapılan bunca baskı ve haksızlığa rağmen başlarını açmamaktaki gösterdikleri dirençten dolay kutluyorum. Başörtüsü yasağına karşı bugüne kadar verdiğim desteği bundan sonra da ara vermeden sürdüreceğimi bu vesile ile hatırlatmak istiyorum" şeklinde konuştu.

Engin Kaşdaş-habervaktim.com


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu grubun hiç bir siyasi oluşum ,parti, vakıf, örgüt, dernek veya benzeri yapılanmalarla alakası yoktur.Aynı zamanda onlara uzaklığı veya yakınlığıda bulunmamaktadır...Müslüman Anadolu İnsanının Tarafında yer alan Gerçek Vatanseverliği ilke edinmiş HABER BİLGİ PAYLAŞIM STANDIDIR..

Grupta yayınlanan yorum ve yazılardan yazarları sorumludur.
-----------------------------------------------------------------
"ANADOLU HABER GÜNLÜĞÜ" grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : anadoluhaber@googlegroups.com
Bu gruba üyeliğinizi sonlandırmak için şu adrese e-posta gönderin: anadoluhaber-unsubscribe@googlegroups.com
Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com/group/anadoluhaber?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.