Pakistan’ın yüzde 45’i Taliban’ın


Hükümetle yapılan anlaşmaya göre, Pakistan’ın yedi bölgesinde şeriata uygun adalet ve yönetim sistemi uygulanmaya başlanacak.

Geçtiğimiz hafta Pakistan Hükümeti, 7 eyalette şeriatın uygulanması için Taliban’la anlaşmayı sonuçlandırdı. Nisan sonunda başa gelen Peştun Hükümeti, bölgedeki barış için Taliban’la görüşmeleri desteklemişti.


Barış görüşmeleri, hükümet, Pakistan Taliban’ı ve Tahrik-i Nifaz-i Şeriat grubu arasında gerçekleşti.Kuzey-batı hudut bölgesinin en güçlü Taliban grubu, Tahrik-i Nifaz-i Şeriat’ın lideri Mevlana Sufi Muhammed, hükümetle yapılan anlaşma neticesinde serbest bırakılmıştı. Sufi Muhammed’in grubu Beytullah Mesud’un Tahrik-i Taliban Pakistan’ın da bir parçası.Hükümet ve Taliban arasında yapılan anlaşmaya göre, yedi bölgede şeriata dayalı yönetim ve adalet sistemi uygulanacak. Anlaşma, dünyada ilk şeriat eyalet sistemi örneği olması açısından ayrı bir önem arz ediyor. Ayrıca bu anlaşmayla, hükümet Pakistan’ın yüzde 45’ini Taliban yönetimine bırakmış olacak.Polisi Ulema yönlendirecekUrduca yayınlanan Roznama Habereyn gazetesinin yayınladığı rapora göre, Melakand, Suvat, Kohistan, Aşağı Dir, Yukarı Dir ve Çitral kuzey-batı hudut eyaletlerinde şeriat kanunları geçerli olacak. Anlaşmaya göre, hükümet “Emri bil Maruf” adında yeni bir bölüm oluşturacak ve bölgedeki polis kuvvetleri bu bölüme destek verecek. Hükümet yetkililerine danışmanlık için, bölümün üst düzeylerine Ulema atanacak. Emri bil Maruf Bölümü’ndeki atanan ulemalara para ödenmeyecek ve görevleri İslami yaşayış ve normlar hakkında toplumu ve yetkilileri bilinçlendirme olacak.Rapora göre, yargıçların şeriat bilgisi zorunlu olacak. Olmayanlar başka bölgelere tayin edilirken, İslami Üniversite’lerde eğitim şartı aranacak. Yargıçlar, şeriata uygun cezalar uygulayabilecek. Mahkemelerde ayrıca Ulema’lar danışmanlık yapacak.Yüzlerce kişiye af geliyorAşağı Dir’de yapılan dört günlük görüşmelerde ayrıca 524 kişinin Taliban’ın isteği üzerine salıverilmesi üzerinde anlaşıldı. 56’sının da kefaretle salıvereceği anlaşma uyarınca, hükümet güvenlik güçleri bu 7 bölgeden ayrılma planını açıklayacak.Kuzey-batı hudut bölgelerindeki anlaşma eğer Federal Yönetim Aşiret Bölgeleri’nde yapılırsa, Pakistan’da şeriatın geçerli olduğu alan yüzde 120 artacak. Hükümetin bu bölgedeki Beytullah Mesut’la görüşmesinin de yakında sonuçlanması bekleniyor. Ayrıca hükümet, Peşaver’e 60 km uzaklıktaki Merdan’da Taliban’la anlaşmak için delegasyonuna son şeklini veriyor.


TIMETURK

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.