Filistinliler Britanya’yı 'insanlık suçu'yla mahkemeye veriyor


İngiltere'nin Yahudilere devlet sözü verip katliamlara yol açtığı, bunun da insanlık suçu olduğu belirtilerek dava açılıyor.

Filistinli bir gençlik grubu, tarihle hesaplaşmaya hazırlanıyor. Filistin Gençlik Girişimi, 1917'de Britanya'nın Balfour deklerasyonunda, Yahudilere devlet sözü vermesinin yol açtığı katliamların insanlık suçu olduğunu belirterek dava açmaya hazırlanıyor. Bilindiği gibi 1917'de o sırada halen Osmanlı toprağı olan Filistin'in paylaşılması için aralarında gizli bir deklarasyon imzalayan İngiltere ile Fransa, Yahudilerin devlet kurmaları konusunda anlaşmışlardı. Bu anlaşmanın Filistin'de yaşanan acıların temeli olduğunun altını çizen girişim, konuyu uluslararası mahkemelere taşımaya hazırlanıyor. Bu amaçla Gazze, Batı Şeria ve İsrail'de 1 milyon imza toplamaya hazırlanıyor. Filistinli gurup adına açıklama yapan Ali Ubeyde, İngiltere mahkemelerine dava açmak için dosyanın hazır olduğunu söyledi. İmza kampanyasının açıklamasında, 1948'den bu yana yaşanan katliam ve sürgünlerden Balfour Deklerasyonu'nu imzalayan Britanya İmparatorluğu'nun sorumlu olduğu belirtiliyor. Açıklamada, şu ifadeiler yer alıyor: "Filistinlilerin 60 yıldır yaşadığı felaketin ahlaki ve siyasi sorumlusu Britanya'dır. Bu nedenle herkesten önce Britanya halkı, bu kampanyaya destek vermelidir." Kampanya için imza toplamaya başlayan Filistin Gençlik Girişimi, Filistin halkının topraklarından sürülmesini planlayıcısı olan İngiliz manda yönetimi hakkında deliller de topladıklarını duyurdu. Girişim, bu deliller için özellikle İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Filistinli gönüllülerden de destek almayı planlıyor. Açılacak tazminat davasında, İngiltere hükümetinden ne kadar para talep edildiği ise açıklanmadı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.