Çin, olimpiyat için cami yıktı

Uygur Türkleri'nin olimpiyat reklamı için camilerin kullanılmasını reddetmesi sonrası, Aksu yakınlarındaki cami dozerlerle yıkıldı.
Çin işgalindeki Doğu Türkistan'ın Aksu şehri yakınlarındaki Kalpin kasabası camisi, Çinli yetkililerin talimatı üzerine, Çin güçleri tarafından yıkıldı.Dünya Uygur Kongresi tarafından yapılan açıklamada, Ağustos'ta Pekin'de yapılacak olimpiyatları tanıtan işaretlerin camiye takılmasına karşı çıkıldığı için mabedin yıkıldığı belirtildi.Dünya Uygur Kongresi sözcüsü Dilşat Raşit, internet üzerinde e posta ile gönderdiği açıklamasında, "Uygur Türkleri'nin olimpiyatları desteklemesini sağlamak için Çin yönetimi camilerin kullanılmasını istiyor. Ancak Uygur Türkleri olimpiyatların reklamının yapılması için camilerin kullanılmasına karşı çıkıyor" dedi.Pekin yönetimi ise, bölgede Doğu Türkistan devletinin kurulması için El Kaide'nin "Uygur Türkleri arasındaki militanlarla" işbirliği yaptığını iddia etti.Doğu Türkistan bölgesinde resmi Çin rakamlarına göre yaklaşık Türkçe konuşan 8 milyon Uygur yaşıyor.Dilşat Raşit, "Hükümet camideki bütün Kur'anlara el koydu. Onlarca kişiyi de tutukladı. Tutuklanan Uygur Türklerine işkence yapılıyor" dedi.Çin'in geçtiğimiz günlerde de asimilasyon ve baskıyla yok etmeye çalıştığı Uygurlar için Nazileri hatırlatan yeni uygulamalara başladığı ortaya çıkmıştı. Doğu Türkistan Vakfı Genel Sekreteri Hamit Öztürk, Uygur bölgesinden Çin'e gidenlere elektronik bir çip takıldığını, bu çip sayesinde Uygur Türkü'nün Çin'in diğer şehirlerindeki davranışlarının gözetim altında tutulduğunu söylemişti.

1 yorum:

  1. Allah çok merhametli ve bağışlayıcıdır
    hemen cezalandırmaz

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.