Patanili Müslüman direnişçilere Operasyon 6 şehid..



Budist Tayland polisi, altı Patanili bağımsızlık savaşçısını Şehid etti...


Geçtiğimiz hafta bir polis amirinin öldürülmesine misilleme olarak, Budist Tayland polisi altı direnişçiyi öldürdü




Tayland işgali altında bulunan güneydeki Müslümanların yaşadığı eyaletlerden Yala'da, 200 polisin katıldığı operasyon, kanlı bitti. Terör zanlıları oldukları iddiasıyla yapılan operasyonda, 6 Malay asıllı Müslüman Şehid edildi...




Polisten yapılan açıklamada, operasyonda 6 Müslüman direnişçinin öldürüldüğü, bol miktarda bomba ve uzaktan patlatmada kullanıldığı iddia edilen cep telefonları ele geçirildiği öne sürüldü.

Geçen hafta çıkan çatışmalarda da, Budist Tayland hükümetinin bir polis şefi öldürülmüş, dört polis de yaralanmıştı. Aynı operasyonda, yaralıları kurtarmaya gelen helikopter ise havada arızalanarak yere çakılmış ve sekizi polis 10 kişi kazada can vermişti.

Tayland'ın güneyindeki Müslüman çoğunluk, Budist Tayland yönetiminin işgali altında sistemetik olarak baskılara maruz kalıyor.

Geçtiğimiz Mart ayında Patanililerin kanaat önderlerinden 56 yaşındaki imam Yapa gözaltına alındıktan sonra işkenceyle öldürülmüştü. Cesedinde, yanık izleri ve kaburgalarında da kırıklar olduğu belirlenen İmam Yapa için Tayland Genelkurmay Başkanı ailesine işkencecileri cezalandıracağı sözünü vermiş ancak herhangi bir işlem yapmamıştı.


Tayland'ın en güneyinde Malezya sınırında yer alan Narathiwat, Pattani ve Yala eyaletlerinin tamamına yakını, Müslümanlardan oluşuyor. Bölge 100 yıl öncesine kadar Müslüman Patani Sultanlığı adı altında bağımsız bir devletti.

Uzun süredir bağımsızlık için savaşan Müslümanlarla Tayland hükümeti arasındaki savaş 2004 yılından sonra şiddetlenmişti. Şiddetlenen savaş sırasında, Tayland askerleri, camiden çıkan cemaati taramış ve 76 kişiyi katletmişti. Son dört senede, iki taraf arasında meydana gelen çatışmalarda en az 3 bin kişinin öldüğü sanılıyor.

30 bin Patanili, Tayland hapishanelerinde bulunurken, 250 bini Malezya'da olmak üzere 300 bin Patanili de, ülkesi dışında mülteci olarak yaşıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.