Ilımlı İslam ve Amerika

Bundan önceki “Ilımlı İslam ve Diyanet” başlıklı yazımızda birilerinin; "Ilımlı İslâm” tabirinin ilk defa Irak'taki işgal ordusunun komutanı tarafından, muhtemelen üzerinde pek de düşünülmeden kullanılan bir deyim olduğunu, bu konuda, detaylı bir çalışma, bir proje, gizli kapaklı bir plana dair bir bilginin elimizde bulunmadığını, bu yüzden Türkiye'de giderek yükselen "Ilımlı İslâm" tartışmalarının içinin tamamıyla boş olduğunu yazdığından bahsetmiştik.Ortalıkta uçuşan bunca bilgi ve belgeden sonra bu şekilde düşünüp konuşanlara birşeyler anlatmaya çalışmak; abesle iştigal olur. Bizim muhatabımız daha detaylı bilgilere ulaşmak isteyen memleket evlatları. Bu konuda elimizde diyebileceğimiz, yazılı ve elektronik medyada hemen herkesin ulaşabileceği o kadar çok belge var ki… Ancak bunlar içinde üzerinde durulması gereken iki Rand Corporation raporu var. Ayrıca da bu raporlar çevresinde yapılmış açıklamalar, yorumlar, itirazlar ve ek bilgiler. Bunlar içinde bizim yararlandıklarımızdan diğer kardeşlerimizin de yararlanması ve aydınlanması için yerimizin müsaadesince bazı bilgileri sunmaya ve aktarmaya çalışacağız.
Bunlardan ilki ‘Civil Democratic Islam: Partners, Resources and Strategies’(Sivil-demokratik İslam: Ortaklar, Kaynaklar ve Stratejiler) adıyla Rand Corporation tarafından 83 sayfalık küçük bir kitapçık halinde 2003 yılında yayınlandı. Raporu hazırlayan Cheryl Benard kitapta üç konu işliyor: İslam’ın kendi içinde çekişen yorumları; bunlardan hangisinin İslam’ın daha ılımlı versiyonuna katkı sağlayacağı ve Batılı hükümetler için stratejik tavsiyeler.
İkincisi ise son günlerde sıkça sözü edilen RAND CORPORATION’un 26 Mart 2007’de açıkladığı “Building Moderate Muslım Networks” (Ilımlı Müslüman Ağlarının Oluşturulması) başlıklı 217 sayfalık raporu. Raporu hazırlayan ekibin başında yine Cheryl Benard bulunuyor. Bayan Benard ABD’nin Irak eski büyük elçisi Afgan asıllı CIA ajanı Zalmay Khalilzad’ın yahudi asıllı eşi.Konunun detayına girmeden önce sözü geçen kurum hakkında biraz bilgi verelim:Rand Corporation 1948 yılında California’da kuruldu. Görevi; CIA ile birlikte çalışmak ve Amerikan yönetimine strateji üretmek. Tecrübelerini Soğuk Savaş döneminde Sovyet bloğuna karşı gerçekleştirdiği yerüstü ve yeraltı faaliyetlerle edindi. Komünizm’in yıkılmasında CIA ile birlikte en önemli rolü oynadı. Şimdi ise en önemli çalışması Müslüman ülkelere yönelik “Ilımlı İslam” projesi. Rand Corporation’un 2007 Raporunun birinci bölümünde, Soğuk Savaş döneminde Sovyet’lere karşı geliştirilen strateji ve uygulamalardan örnekler veriliyor. Bunlardan birkaç önemli başlık:– Kurduğu paravan vakıflar aracılığıyla antikomünist sivil toplum kuruluşlarını, dernekleri ve gazeteleri desteklenmiş. (Şimdiki Soros vakıflarını acep ne ola ki?)– Gazetecilere maaş bağlanmış. – Bazı işçi sendikalarının liderlerinin yanına yardımcı pozisyonunda CIA ajanlarını yerleştirilmiş. (Çünkü o zaman komünist ve sosyalistlerin en çok yuvalandığı mekanlar sendikalardı.)– CIA’nın deşifre olmaması için, bazı tanınmış vakıflar kullanılmış.
– Bazı STK’lar CIA tarafından doğrudan kurulmuş, Rockceller ve Ford Vakıfları aracılığıyla finanse edilmiş. (Mesela; Dünya Öğrenci Birliği.)

Soğuk Savaş Döneminden Alınan Ders ile…
RAND raporunun 70. sayfasında bugün İslam âlemindeki iç çekişmenin bir düşünce savaşı olduğu ifade edilerek “bu çekişme İslam’ la Batı arasındaki bir medeniyetler savaşı değil, Müslümanların kendi aralarında İslam’ın yapısını belirlemek için yaptıkları bir iç çekişmedir.’ deniliyor. Bu raporu hazırlayanlardan Angele Rabasa raporda ; ‘Müslüman olmayan Batı’nın Müslümanlar arasındaki yaşanılan bu çekişmeye müdahale edemeyeceğini ve aşırılık yanlısı ideolojiye son verecek bir taraf olmadığını bu görevi esas olarak ılımlı Müslümanların üstlenmesi gerektiğini” söylüyor.Raporda; ABD’nin Soğuk Savaş sırasında komünizmle mücadele yönteminden ders çıkarılabileceği, Soğuk Savaş döneminde sendikalar, öğrenci birlikleri ve siyasi partiler yoluyla komünizmle mücadele eden demokratik ağlar ve ideolojik bir güç yapılandırma amaçlı Amerikan çabalarının başarı elde ettiği bu yüzden aynı yöntemin İslam dünyası içersinde de uygulanabileceği’ yazılıyor. Yine raporda, “Soğuk Savaş dönemindeki en büyük tehlike komünizmdi. Bugünse en büyük tehlike İslam dünyasında artış gösteren Amerikan karşıtlığıdır,” deniyor. (www.mimhaber)Bu şu anlama geliyor: “Nasıl soğuk savaş döneminde Komünizm tehlikesini bertaraf etmek için müttefikimiz olan ülkelerde paravan sol parti ve dernekler kurdurmuşsak, provokatör ajanlarımız eliyle solculara eylemler yaptırtmışsak; benzer yollarla bir kısın Müslümanları da kullanacağız. Müslüman Müslümanla çatışacak ve biz İslam tehlikesinden kurtulacağız.” Bu konudaki strateji de bayan Benard’ın “Civil Democratic Islam” raporunda belirlenmiş durumda: “Öncelikle modernistleri desteklemek lazım; zaman zaman laikleri desteklemek gerekiyor. Gelenekçiler fundamentalistlere karşı taktiksel olarak desteklenmeli. Fundamentalistler sürekli bir muhalefetle karşılaşmalılar.”
New York Sun’da, 06.04.2004 tarihli yazısında Daniel Pipes ise başka bir strateji öneriyor: “Ben, şiddetin ideolojik ve dini kaynaklarına yoğunlaşarak şunu söylerim: Yakın savaş hedefi militan İslam’ın çökertilmesi, son hedef ise İslam’ın modernize edilmesi olmalı.” Ve ekliyor: “Ben Bayan Benard’ın genel yaklaşımına katılıyorum, ancak 200 yılı aşkın bir zamandır İslam’ı bugünkü realiteyle bağdaştırmayı başaramamış olan müslüman modernistler için beslediği heyecana şüpheyle yaklaşıyorum. Büyük oryantalist H. A. R. Gibb 1947’de modernist düşünceyi ‘entellektüel teşevvüşe ve felce uğratıcı bir romantikçilike’ batmışlıkla yargılıyordu. Ben 1983’de yayınlanan bir kitapta modernizmi, ‘kendi öngörüleri ve argümanlarının isabetsizliğinde takılıp kalmış yorgun bir hareket olarak’ tanımlayarak önemsizliğini anlattım. O zamandan beri de iyiye doğru hiçbir gelişim olmadı.”
(İktibas için çeviren: Selvet Akgün)

Gelecek yazımızda İnşaallah projenin hayata geçirilmesi için önerilen ve belirlenen stratejileri biraz daha açacak ve ABD’nin bu yoldaki mevcut ve muhtemel ortaklarını yazacağız.
M.Ali ÖZTÜRK
Araştırmacı-Yazar
Kaynak:Haber DEM

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.