Afganistan'da 11 yaşındaki çocuğa işkenceli sorgu


ABD'ye karşı terör iddiasıyla 5 yıl önce tutuklanan Sıddıkilerin 11 yaşındaki oğlu işkencecilere verildi, iki kardeşi ise hâlâ kayıp

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW, halen ABD'de tutuklu bulunan annesiyle birlikte Afganistan'da gözaltına alınan 11 yaşındaki Ahmet Sıddıki'den haber alınamadığını söyledi. Örgüt, Karzai hükümetinin, işkencesiyle ünlü gizli servise verdiğini belirlediği 11 yaşındaki Ahmet Sıddıki'yi derhal ailesine iade etmesini de istedi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı olan Sıddıki'nin, şu an New York'ta federal suçlamalarla tutuklu bulunan Pakistan kökenli Afiyet Sıddıki'nin oğlu olduğu tahmin ediliyor.

Anne Afiyet Sıddıki, beş yıl önce gözaltına alınmış, geçtiğimiz ay ise yeni yakalandığı iddiasıyla önce Afganistan'da ortaya çıkarılmış, sonra da ABD'ye getirilmişti. Afiyet Sıddıki'nin beş yıl boyunca ABD'nin Afganistan'daki gizli hapishanelerinde işkence altında sorgudan geçtiğini ise yine aynı hapishanelerde tutulan bir İngiliz mahkum ortaya çıkarmıştı.







2002 yılında Afganistan'da yakalanan ve Bagram'daki gizli bir zindanda çok uzun süre işkence gören İngiliz vatandaşı Muazzam Beg, 2005 yılında yayınlanan anılarında Afiye Sıddiki'ye yer vermişti. Muazzam Beg, 650 numaralı mahkum olarak bilinen Pakistanlı kadının, çok büyük işkence gördüğünü ve o kadının çığlıklarının, kendi gördükleri işkenceleri unutturduğunu ifade etmişti.

2003 YILINDAN BERİ KAYIPTILAR

Afiyet Sıddıki, 2003 yılında Karaçi'deki annesini ziyaret ederken, üç çocuğuyla birlikte kayıplara karışmıştı. Kuzeni Halid Şeyh Muhammed ile evli olan Afiye Sıddıki'nin üç çocuğu bulunuyor. Kocası, 11 Eylül terör saldırılarının planlanmasına yardım ettiği iddiası ile 2003 tutuklandı ve halen Amerikan Guantanamo askeri üssünde tutuklu bulunuyor.







ABD, Halid Şeyh Muhammed'in "A'dan Z'ye 11 Eylül saldırılarını planladığını ittiraf ettiği"ni ileri sürülüyor. Pentagon'un iddialarına göre, Halid Şeyh Muhammed, sadece 11 Eylül'ü değil, Pakistan'ın Karaçi şehrinde Wall Street Journal muhabiri yahudi asıllı Daniel Pearl'ı öldürdüğünü de itiraf etti.

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Afiyet Sıddıki'yi ABD'ye gönderdiğini söylerken, Ahmet'in de işkence iddialarıyla bilinen Afgan Ulusal Güvenlik Birimi'nce (NDS) sorgulanmak üzere alıkonulduğunu açıkladı. Ahmet Sıddıki'nin şu an nerede olduğuysa bilinmiyor.

HRW'den Joanne Mariner "Hem Afganistan yasalarına hem de uluslararası anlaşmalara göre Ahmet, suçlu gibi muamele görmesi için çok küçük. Hiçbir şekilde NDS'ye verilmemesi gerekirdi" dedi. HRW, anne Sıddıki'nin durumu ne olursa olsun oğlunun sorumlu tutulamayacağını da vurguladı.





Afganistan'da 13 yaşından küçüklerin cezai ehliyeti bulunmuyor. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi (ÇHS) de 18 yaşından küçük herkesi çocuk olarak niteliyor. BM Çocuk Hakları Komitesi de 2007'de 12 yaşından küçüklerin cezai ehliyete sahip sayılmasının "kabul edilemez olduğunu" açıkladı.

HRW, Ahmet'in halen Pakistan'da yaşayan ailesine verilmesi gerektiğini söyledi. HRW, sadece Ahmet değil, Mart 2003'ten bu yana kayıp olan 10 ve beş yaşlarındaki iki kardeşi için de endişe duyduğunu açıkladı.

Kaynak: BİA

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.