KEŞMİR KURTULUŞ SAVAŞI VERİYOR (FOTO GALERİ)

KEŞMİR'DE ÖZGÜRLÜĞE DOĞRU
Son dönemlerde İşgalci Hint polisinin Keşmirde ki Müslümanların protestolarına karşı uyguladığı katliamlara bir yenisi daha eklendi...Hint polisinin Müslüman protestoculardan 21 kişiyi öldürmesi, bölgeyi savaşın eşiğine getirdi.





Bölgenin ana üniversitelerinde politika profesörü Nur Ahmet Baba, AFP’ye yaptığı açıklamada “Protestolar ciddi ve bir uyanış çağrısı olarak algılanmalı” dedi.


Polisin ve ordunun sert müdahalesiyle karşılanan sorunlu bölgede iki gündür süren protestolarda, hepsi Müslüman olmak üzere 21 kişi hayatını yitirdi 500 kişi de yaralandı. Polis bölge sakinlerini evlerinde tutmaya çalışırken Keşmir’in merkez şehri Sirinigar’da onbinler kurbanların cenazesinde bir araya geldi





Keşmir’in bağımsızlığını kimse engelleyemez”
Protestolar, Keşmir özgürlük lideri Şeyh Abdülaziz’in öldürülmesini ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağını delen 100 bin Müslüman’ın protesto etti. Hürriyet Birliği’nden ve Keşmir’in bağımsılığının önemli liderlerinden Ömer Faruk, “Şeyh Abdülaziz’in şehadeti önemli bir kayıp ancak onun davasını sonuna kadar götüreceğiz. Hindistan’dan bağımsızlığımızı kazanma savaşımız sonuna kadar sürecek. Dünyada kimse buna ulaşmamızı engelleyemeyecek” dedi.
Protestolarda, “Hindistan askerleri dışarı” ve “Kana karşı kan dökeceğiz” sloganları atıldı. Ayaklanmalar yerel hükümetin Haziran’da bölgedeki bir yeri Hindu hacıları vermesiyle başladı. Müslümanların artan hayal kırıklığı bağımsızlık çağrılarını artırdı.
2003’te Pakistan ve Hindistan, Keşmir’i ikiye bölen ağır silahlarla donatılmış Kontrol Hattı üzerinde ateşkese vardı. Bir yıl sonra nükleer silahlı iki komşu ağır yürüyen barış görüşmelerine başladı. Baba, “Barış süreci Keşmirlilerin sorunlarını çözmekten çok uzak. Belirsizliğin sona ermesini istiyorlar. Keşmir sorununda nihai bir çözüm şart” diye konuşuyor.
İkiye bölünmüş Keşmir’de 1947’den beri Pakistan ve Hindistan arasında üç savaş yaşandı.
Hindu katliamından korkuluyor
Son ayaklanma Hindular ve Müslümanlar arasında büyük ölçekli halk şiddetini de beraberinde getirdi. Jammu Üniversitesi’nin eski rektörü ve Jammu Müslüman Cephesi Lideri Zahirüddin Reuters’e “60 yıldır burada yaşıyorum. Bu gördüğüm en gergin halk olayı” açıklamasında bulundu.
Hindu hacılara yer verilme kararının Müslümanlar tarafından sert şekilde protesto edilmesi üzerine yerel hükümet geri adım atmıştı ancak bu Hinduları kızdırmıştı. Son 3 haftada Jammu ve Keşmir’de Müslüman evlere en az 72 saldırı oldu.
Hindu müfritleri vadiye giden tek yolu kapatarak 3 günlük greve yapması Keşmir’e giden malzemelerin akışını durdurmuştu.
Hindu ulusal partilerinden Janata, Jammu Hindularını desteklemek için ülke genelinde greve gidilmesi çağrısında bile bulunmuştu.
Hükümet sözcüsü K. B. Jandial, “Bölgelerimizin ikisi de kutuplaştı ve bıçaklar kınından çıktı” diye konuştu.
Birçokları Hinduların Müslümanlara saldırılarını Hindistan’ı ve Pakistan’ı kurulduğu 1947’deki gibi ekserisi Müslüman binlerce hayata mal olan dini çatışmaları doğuracağından endişe ediyor.
Bölgedeki Müslüman toplumdan Beşir Ahmet, “Ailemden 47 olaylarını dinledim. Ancak ilk kez hayatımda böyle bir şey görüyorum” diye konuştu. Saldırılarda evini kaybeden Hacı Gulam Hasan, Müslümanların büyük bir tehdit altında olduğunu ve birçoklarının gece/gündü nöbet tuttuğunu söyledi. Hasan, “Aramızın iyi olduğu Hindulardan bile şüphe ediyoruz” dedi.
Önemli olaylar
1989: Keşmir’de Pakistan’a bağlanmak ve bağımsızlık isteyen gruplarla silahlı çatışma çıktı.
1997: 50’nci bağımsızlık yıllarını kutlayan Pakistan ve Hindistan, diplomasi serileri gerçekleştirdi.
1998: Hindistan’ın nükleer testlerine Pakistan’ın da cevap vermesi üzerine oyun sertleşti.
1991: Hindistan Keşmir’ine girmek isteyen Pakistan destekli gruplara Hindistan’ın hava saldırısı düzenlemesi üzerine çatışmalar çıktı.
2001: Hindistan Keşmir’inin başkenti Sirinigar’da düzenlenen bombalı saldırıda 38 kişi öldü. Delhi parlamentosu saldırısında saldırgan dahil 14 kişi öldü. Hindistan Pakistan’ı sorumlu tuttu.
2008: Kabil’deki Hint büyükelçiliğine düzenlenen saldırıda 60 kişi öldü. Amerika, Hindistan ve Afganistan Pakistan’ı sorumlu tuttu. Ancak Pakistan reddetti.
























































0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.