Afganistan'da bin Türk savaşçı var!

Pakistanlı gazeteci Salim Şehzad, Afganistan ve Veziristan'da bine yakın Türk savaşçının cihad eğitimi gördüğü iddiasında bulundu...

Le Monde Diplomatique dergisinin son sayısında bir makale kaleme alan Pakistanlı gazeteci Seyid Salim Şehzad, ülkesinde bine yakın Neo-Taliban Türk olduğunu iddia etti. Pakistanlı gazeteci, Vietnam savaşının Kamboçya'ya yayılması olarak nitelediği Pakistan'ın Afganistan savaşında ikinci alan haline gelmesinin sonuçlarının ise Batı açısından hiç de iyi olmayacağını vurguladı.

İşte Seyid Salim Şehzad'ın makalesinden önemli notlar:

"İslamabad'daki Marriott oteline 20 Eylül gecesi düzenlenen bombalı saldırıda 60 kişi yaşamını yitirdi. Pakistan yetkililerinin 11 Eylül'e benzettiği bu saldırı, bölgede süren savaşın tarihinde bir dönüm noktası olabilir. Bush'un, Pakistan'daki Taliban sığınaklarına kara operasyonları düzenlenmesine izin vermesiyle bu ülke "teröre karşı savaşın" başlıca sahası haline geldi. Oysa bizlere, ABD'nin 1970'li yıllarda Vietnam Savaşını Kamboçya'ya taşıma kararını hatırlatan çatışmanın yayılmasının zaferle sonuçlanması pek olası görünmüyor. Zira, Pakistanlıların büyük çoğunluğunun tepkisini çekmekle kalmayıp aynı zamanda "Neo-Taliban'ın" oldukça korkusuz bölgesel stratejisiyle karşılaşıyor.

Avrupalı-Türk savaşçılarının tam sayısı kaçtır? Bu, bizlere gururla gösterdiği video kaydında Türk askerleri komuta ettiği görülen, kurulduğu dağların adını taşıyan Taliban yanlısı yeni bir oluşum olan Tora Bora grubunun Komutanı Qari Bilal Ahmadi'ye sorulmaması gereken bir soru. 2006 yılından beri oldukça etkin olduğu görülen el Kaide'ye Türkiye'den onlarca yeni savaşçı akın ediyor. Bu yeni savaşçılar arasında, bir Avrupa ülkesinin vatandaşlığına sahip pek çok göçmen veya göçmen çocuğu bulunuyor.

Ebu Hanife; 40'lı yaşlara gelmiş, gizli kalmayı tercih edip medyada görünmekten kaçınan Türk savaşçılar arasında bir istisna. Kendisi Türkleri eğitenler arasında. Bir zamanlar Kuzey Veziristan'da Mir Ali'de yaşamış. Şimdilerde ise eğittiği savaşçılarla birlikte kimi zaman Kuzey Veziristan'da, kimi zaman da güneyinde bulunuyor. Türkler, dağlarda geçen uzun ve çetin eğitim sırasında pazarlarda rahatlıkla bulunabilecek maddelerle patlayıcı yapmayı öğreniyorlar. Çoğu, Pakistan'a ticari uçuşlarla ulaşsa da, bazıları İran toprakları üzerinden insan simsarlarının aracılığıyla geçiyor.

Veziristan ve Afganistan'da 300 ila bin arasında oldukları tahmin edilen Türkler, el Kaide'nin varlığını güçlendirdiler. Çoğu, Saad Ebu Furkan olarak bilinen ve 3 Mart 2008'de Afganistan'ın Khost kentindeki Sabari Ulus vadisinde bulunan bir Amerikan üssü yakınında, içinde bulunduğu kamyoneti patlatan Türk asıllı Alman vatandaşı Cüneyt Çiftçi gibi Afganistan'daki çatışmalara veya intihar eylemlerine katılmış.

Taliban'la mücadeleye katılan Türklerin çoğu Veziristan'a gidiyor, orada eğitim görüp kısa bir süre için Afganistan'da NATO'ya karşı savaşa katılıyor, ardından çifte vatandaşlıkları sayesinde, yaşadıkları Avrupa ülkesine dönüyor. El Kaide'nin ideologları, savaşın bu aşamasında 11 Eylül benzeri bir saldırının, hem Irak'taki savaşı hem de Taliban'ın Afganistan'daki mücadelesini kamçılayacağından eminler ve bunundirenişçi Müslümanların moralini yükselteceğini ve Müslüman dünyasının cihada katılımını hızlandıracağını düşünüyorlar. Türkler, bu özel amaçla eğitiliyor."


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.