Gazete Almak, Edep ve İslam

Eskiden toplu yaşanılan yerlerde eskimez yazıyla "EDEP YA HU" yazardı. İnsanları edebe davet ederdi bu yazı. Başkalarını rahatsız etmekten uzak durmaya davetti. Şimdilerde bulunmaz ve anlaşılmaz hale geldi.
Edep, terbiye güzel şeydir. İnsanı insan yapar. Edepsizlik insanlıktan çıkmanın da adıdır. Şimdilerde edebsizik aldı gidiyor başını. Bizi de alıp gitmese bari. Çoluk çocuğumuzun edebine sahib olma derdine düştük. Başımızdakiler de edeb olmalı önce. Yemek için boğacaklar birbirlerini. Futür da kalmamış, izan da adamlarda. Kendini herkes kıral görüyor. Kargalar çok ötüyor, çünkü bülbüllleri susturdular.
Babasını karşısında oturmasından kalkmasına ona saygısına, büyüklere karşı davranışlarına bakarak, çocuklarımızın edepli veya edepsizliğine hükmederiz de, kendimize hiç mi bakmayız. Büyüklerimizi de teste tabi tutsak mı? Halk teste tabi tutuyor, notunu da veriyor. Oyunu da. Bazıları halka kızıyor, edepsizce.
Saygınlık, itibar edeble elde edilir.Edepsizlerin yanında bile, edepli olmanın eğitici yönü vardır. Nice edepsizlere karşı edebini koruyan Peygamberimiz @ bile onları İslam'a gönüllerini ısındırmış ve müslüman olmalarına katkı sağlamıştır. Sözün bittiği yerde bir edepsizliğe susmak icap eder ki o da bir edeptir.
Güven ve itimat herşeyin üstündedir. Sosyal statünün önemli şartlardan biridir. Makam ve mevkinin arkasında adam yerine konulma dalkavukları işleri bitince görünmez olurlar. Edep her makam ve mevkide, her yerde ve zamanda insanla birlikte olmalıdır. Bazen var, bazen yok oluyorsa buna edep denmez bu da bir çeşit edpsilik olur. Münafıklığın tezahürüdür.
İnsanlar, bugün maddi menfaat ve çıkarlarını korumak adına, kendilerine çıkar sağlama için çeteler kurup, devleti ele geçirdiği bir dönemde, rantların derdine düştüklerinde, ihale ile devlet soyduklarında darbelerin arkasında dolaplarda, yalan ve dolana iftira boyutunda sarıldıkları bir medya dünyasında gazetelerin alınmasının haram olduğu fetvasını veren Sayın Hocamız saygın bir kişiliktir. Halk görüşlerine itibar etmekte ve de sevmektedir. Hocamızın görüşlerine diyanetten de bir yalanlama gelmemiştir. Bunun dini boyutu olması kaçınılmazdır.
Herşeyin bir hesabı olduğuna göre bunun da olması mukadderdir. Yalan haber yapan gazeteleri, islam'a saldıranları, almamak ve onlara tıklamak haramdır deniliyorsa, bu dini bir vazife haline gelir. Burada kimsenin diğerini kandırmaması, iftira atmaması, ranta kapı aralamak için şantaja başvuramaması gereği de ortaya çıkmaktadır. Bunu çk kazanma hırsıyla atılan edeplerin çukurunda ki soygunların nasıl yapıldığunun göstermesi bakımından ilginçtir.
Son zamanlarda Başbakan ve Aydın Doğan - Medya Patronu arasındaki atışmalar ve bugünlerde ki A.Kılıç ve M.M. Fırat arasında süren çatışmalar edebi,saygıyı da göstermektedir.Edepsizlerin dünyasında susma edepliliğinde ki halkımız büyüklüğünü göstermiştir. Öfkesini içine gömerken, dikkat edilmesi gerekir.
Başkalarını rahatsız etmek,rahatsızlık verici olmak kul hakkına tecavüzdür.İnsanlar hak hukuk dairesinde muamelede bulunması gerekir.Hakka riayet edeptir.Hakperest olmaktır.Hakperest olmada bahanelere sarılmak olmaz. Hak tektir ve direkttir.Hakta dolambaçlık olmaz.Bahaneniz varsa batıla kayma ihtimalini de var demektir. Doğrular bahanelerle yanlışa dönüşmemelidr. İyiniyetler cennete götürmez. Cennet kalbi selimle, salih amelle, Rabbin rızası ranarak kazanılır. Batıl görüşlerle hak tecelli etmez.
Yapman gerekeni yapmaktır edep.Haddini hududunu bilmektir.Hududullahta kalmaktır.İslamın istikamet ettiği yoldur edep. Edeple varan kul, lütüfla döner huzurdan.Aslolan istikamettir.Keramet istikamettedir.Şeyh'te değil.Keramet kerim olmak, keremce varmak, Kerim olanın yanına.
"Edep başa tac imiş, ol Nur-i Hüda'dan,
Giy ol tacı emin ol her beladan."
Anlamı,Edep Allah'ın nurundan bir taç imişonu giyen her türlü bela ve musibetten kurtulurmuş.
Edep, hayadır.Haya da utanma duygsudur.Rasulüllah @:"Hayası olmayanın imanı da yoktur." Buyurdular. Hayada, akıl duyguya, duygu akla iyice karışmıştır. Materyalizm bunun perçinleşen karışımına karşıdır. Heran hesaptaymış gibi, hesaba girmektir. Vicdanın sesine kulak vermektir.Teslimiyettir. İlla'dan sonra Allah diyebilmektir. Allah demeden de, Allah'tan gayrısına la (hayır) diyebilmekdir. Allah'la olmak, ona iç huzuruyla varmaktır.Onu yarattıklarında Onu görmektir. Onun için yarattıklarına şefkat ve merhamet göstermektir.
İslami edep ve adaba riayet etmeyenleri okumamak, müslümaların bir tercihi olabilir. Bunda bir beis olmaması gerekir.Ben hocamın fetvasını destekliyorum. İslama söven ve kendilerine menfaat temini için halkı kandırma yönlendirme ve yöneltme haklarını kendinde görenler yalış yapmaktadırlar. Başnakanı savunmak için söylemiyorum. İslami edep ve adap açısından, Kur'an da ki ayetler ışığında verilen fetva yerindedir. Bir İlahiyatçı olarak Hayrettin Karaman Bey'in fetvasını destekliyorum.
Günlük mevzularda konuşulmasını dini siyasallaştırdığı düşüncesinde de değilim.Din siyasallaşmasındansa sosyalleşmesinin işaretlerini vermektedir. Bu da önemli bir işarettir. Halkın dini hassasiyetleri son yıllarda artmıştır.Gelecek planlayısılar halkı yönlendirme ve onları uyutup sömürmede eskisi kadar başarılı olamayacakları da bir gerçektir.

Saygı sevgiyi, sevgi imanı, herşeyi besler. Sevgi hayatı yaşanılır kılar. Sevmeden olmaz. Edep te sevgi işidir. Sevmenin bilinçlisinden, dengelisindendir. Başkasını kendi nefsinden çok sevmektir edep. Kıskançlığı kaldırmak, beniği yıkmaktır, rahatsızlıkları rahatsız etmektir, rahata iki cihanda ermektir.Rahatsız etmeler, rahatszdır edepten.Hasta kalpler edeple ilacı bulur, lütfuna ererler İlahi tecellilerin.
Rabbaniyete vukufiyeti kaldıranlar,Metaryalist olanlar çöküyor, bitiyor. Metaryalizmde ve dine düşanlıkta edep yoktur. Bunların toplumunda hzur ve güven tesis edilemez.Hep sıkıntılar ve çalkantılar olur. Krizlerle beslenir halkın kanını emen vampirler. Dünya kan ve gözyaşlarıyla dolu bu edepsizler elinden...
Edep, kendi çizilerini Allahın haddiyle çizen, sukunete ermiş, mutmain olmuş bir kalbin hal ile zikridir.İnsan olmanın yolu,İslam olabilmenin ince ayarı, güzel ahlakın nadide çiçeğidir.
İlla edep, illa Edep!!

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.