İşkenceye 10 numara tolerans

Yargıtay, İzmir'de gözaltında ölen Alpaslan Yelden için 8 polise verilen hapis cezasını bozdu. Gerekçe: polisler beraat etmeli

Bahri KARATAŞ

İZMİR - Bir cinayet soruşturması kapsamında evinden gözaltına alınan zanlı Alpaslan Yelden'in Emniyet'te sorgulanırken fenalaşınca götürüldüğü hastanede ölmesi üzerine 8 polise ‘kastı aşan müessir fiil’ suçundan verilen 3 yıl 4'er ay hapis cezası, Yargıtay tarafından bozuldu. Bozma kararında sanıkların beraat etmesi gerekirken ceza verilmesi gerekçe gösterildi.

Alparslan Yelden bir cinayet soruşturması kapsamında 2 Temmuz 1999 tarihinde, İzmir Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Faili Meçhul Olayları Araştırma ve İnceleme Büro Amirliği'nde görevli polisler tarafından evinden gözaltına alındı. Yelden'in ailesi oğullarından herhangi bir haber alamayınca aramaya başladı. Ailesinin 3 gün sonra Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulduğu Yelden, 14 Temmuz'da öldü. Gözaltında işkence yapıldığı ileri sürülen Yelden'in, polisler tarafından hastaneye getirildiği anlaşıldı. Yapılan otopside, vücudunun çeşitli yerlerinde travmatik bulgulara rastlandı.

Alpaslan Yelden'in ölümü üzerine aralarında başkomiser ve komiserlerin de bulunduğu 10 polis hakkında ‘işkence sonucu ölüme sebebiyet vermekten’ kamu davası açıldı. İzmir 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda 8 sanık hakkında 17 Mayıs 2006 tarihinde ‘kastı aşan müessir fiil’ suçundan 3 yıl 4'er ay hapis cezası verildi, iki kişi beraat etti. Bu karar, hem sanık polisler hem de Yelden Ailesi tarafından temyiz edildi.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, sanıkların beraat etmesi gerekirken, ceza verildiği gerekçesiyle mahkumiyet kararını bozdu. Bozma kararının ardından İzmir 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın yeniden görüleceği belirtildi.

dha/radikal

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.