İran'dan Taliban'a "terörist" yakıştırması ve Asya'da değişen dengeler

Pakistan Başbakanı Asıf Zerdari'nin Kemirli Müslümanlar için "terörist" yakıştırması yapmasının ardından İran Meclis başkanının da Taliban için aynı sıfatı kullanması Asya'da değişen dengeleri gün yüzüne çıkardıAfganistan, Pakistan ve Keşmir'de Taliban yanlısı sünni grupların güç kazanmasıyla siyasetin alabildiğine ısındığı merkez Asya'da farklı liderlerden şaşırtıcı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari'nin Keşmirli Müslüman direnişçiler için "terörist" demesi Keşmirli ve Pakistanlı halk tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Şimdi ise İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Batılı ülkelerin Taliban liderleriyle kapalı kapılar ardında bir araya gelinmesi kararını eleştirdi. Taliban'ın eylemlerine ve Afganistan'da neden olduğu yıkımlara işaret eden Laricani, Batılı ülkelere hitaben, "Madem teröristlerle bu kadar kolay uzlaşacaktınız, bölgede niçin böylesine büyük katliamlara giriştiniz!" diye sordu.

Keşmir'de Taliban'ın da mensubu olduğu Diobendi ekolüne bağlı Sünni grupların ve Pakistan ile Afganistan'da ise Taliban ve El Kaide'nin güç kazanmasının İran yönetimini endişelendirdiği biliniyordu.


Uzun süredir Taliban hakkındaki görüşlerini saklı tutan İran, bugün Meclis başkanının konuşmasıyla Taliban'a karşı duruşunu ortaya koydu. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Sünni dinadamı Yusuf el-Karadavi ile İranlı düşünürler, yazarlar ve medyanın da dahil olduğu büyük bir tartışma çıkmıştı.

Tartışma Yusuf el-Karadavi'nin İran'ın Amerikan karşıtlığını kullanarak bölgede güç sağlama çabasından duyduğu tedirginliği dile getirmesiyle başlamıştı. Şimdi benzer bir açıklamanın İran tarafından yapılması sonucu Şii ve Sünni halklar arasındaki tartışmanın derinleşmesinden korkuluyor.
İran'dan ABD'ye yeşil ışık

Bu arada Dünya Bülteni sitesinin haberine göre İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran ve ABD arasında ilişkilerin kurulması konusunda gelişmeler yaşandığını ve ABD'nin bu konuda adım atmak durumunda olduğunu söyledi. Ahmedinecad, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Amerikan halkının Başkan George W. Bush'dan, İran'a yönelik yanlış politikalarını düzeltmesini ve İran ile ilişkilerin geliştirilmesini istediğini, Washington hükümetine halkın baskı yaptığını iddia etti.

Ahmedinejad, İran ve ABD arasında ilişkilerin kurulması konusunda son yaşanan gelişmelerin gerçek bir değişim olduğunu ve ABD'nin "hegemon ve dayatmacı yapısının" sona erdiğini belirtti. Ahmedinecad, ABD'nin politikalarını değiştirmek zorunda olduğunu, dünyada yaşanan gelişmeler karşısında tutumunu değiştirmemesi halinde bu gelişmelerin altında kalacağını kaydetti.

İran'ın ABD ile karşılıklı saygıya dayanan adil bir ilişki istediğini belirten Ahmedinecad, ABD'de kimin başkan olacağının bir önemi bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Press Medya

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.