YA ÇİN İŞKENCESİ YA GUANTANAMO

Çin, Guantanamo hapishanesinde tutuklu bulunan 17 Müslüman Uygur Türkünün terör süphelisi olarak kendisine teslim edilmesi için ABD'ye baski yapiyor.

17 Uygur Türkü, 2001'de Afganistan'in ABD tarafindan isgalinden beri ABD'nin Küba'daki Guantanamo askeri hapishanesinde tutuklu bulunuyor.

Pekin, Guantanamo'da bulunan 17 Uygur Türkü ve serbest birakilan digerlerinin Çin'e verilmesi gerektigini ileri sürdü.

Guantanamo'da tutuklu bulunan Uygur Türkleri'nin BM terör listesinde bulunan bir gruba üye oldugunu da iddia eden Çin Disisleri Bakanligi sözcüsü Qin Gang, "Çesitli kanallar vasitasi ile taleplerimizi ABD tarafina ilettik. ABD'nin bu istegimizi ciddiye almasini bekliyoruz. 17 terör süphelisinin mümkün olan en kisa zamanda Çin'e iade edilmesini istiyoruz" dedi.

Insan haklari örgütleri, Guantanamo'da terör süphelisi olarak tutulduklarini iddia ettigi 17 Uygur Türkü'nün Çin'e iade edilmeleri halinde iskenceye maruz kalacaklarini hatta öldürüleceklerini özellikle belirtiyorlar.

Bu arada, ABD Baskani George Bush yönetiminin itiraz etmesi üzerine ABD federal temyiz mahkemesi 17 Uygur Türkü'nün serbest birakilmasini geçici bir süre için durdurdu. ABD Bölge Mahkemesi Baskani Ricardo Urbina, Sali günü tutuklular aleyhinde "düsman savasçilar" olduklarina dair herhangi bir kanit bulunmadigina veya bir güvenlik riski olusturmadiklarina kanaat getirerek ABD içinde serbest birakilmalari emrini vermisti.
ABD ordusu, mahkemenin karari ardindan tutuklu Uygur Türkleri'ni artik düsman savasçi olarak görmüyor, ancak ABD, Uygur Türkleri'ni kabul edecek ülke bulamadigi için Guantanamo'da tutmaya devam ediyor.

Uygur Türkleri'nin Çin'e dönmeleri halinde iskenceye maruz kalmayacaklarini ileri süren Qin, "Bu 17 terör süphelisi Dogu Türkistan Islam Hareketi'nin üyesi. Bu örgüt BM terör listesinde yer aliyor. ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarina uymasini bekliyoruz. " dedi.

DOGU TÜRKISTAN'DAN GUANTANAMO'YA

Serbest kalan ve iki ülke arasinda sorun olan Uygurlar, Çin'in zulmünden kaçarak, Afganistan'a siginmislardi. ABD'nin Afganistan'i isgali sirasinda Pakistan'a geçen Uygurlar, burada Pakistan polisi tarafindan ABD'ye Taliban savasçisi olarak satilmisti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.